Zoeken

Vrijkomende lijfrente

Bereikt jouw lijfrente binnenkort de einddatum en komt deze vrij? Dit betekent dat het tijd is om een keuze te maken. Op deze plek willen we je een overzicht geven van de opties voor jouw kapitaal en je begeleiden bij de stappen die je moet nemen.

Op deze pagina:

  • Uitkeren of doorgroeien? Jouw opties op een rij
  • Alle informatie over de fiscale spelregels van jouw kapitaal
  • Je keuze doorgeven of een nieuwe verzekering afsluiten

Direct een afspraak maken met de Scildon BemiddelingsService? Neem contact op.

Keuze maken: uitkeren of doorgroeien? Bekijk de opties

Wanneer jouw kapitaal beschikbaar komt, dan heb je een aantal mogelijkheden: uitkeren of door laten groeien. Welke keuze bij jou past hangt af van jouw financiële situatie, belastingoverwegingen en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Het is slim om jezelf goed te informeren. Je leest hier alles over de verschillende opties. Je kunt voor meer informatie ook terecht bij een financieel adviseur. 

Het aankopen van een periodieke uitkering

Als je kiest voor uitkeren, krijg je meteen een periodieke aanvulling op je inkomen. Dit is meestal een vast bedrag per maand. Hiervoor sluit je een direct ingaande lijfrente af:  

  • Direct een aanvulling op je inkomen;
  • Bepaal zelf de looptijd van de uitkeringen;
  • Bepaal zelf of je de uitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar wilt ontvangen.

Je kapitaal laten doorgroeien

Als je het geld niet meteen nodig hebt, kun je ervoor kiezen om de uitkering uit te stellen tot een later tijdstip. Dat doe je door een een nieuwe verzekering te sluiten of een spaarrekening te openen. Je kapitaal kan op deze manier verder groeien. Wij bieden een aantal opties: 

  • Scildon Easy B
  • Scildon Beleggen
  • Scildon Particulier Pensioen Plan

Het bedrag in één keer laten uitkeren

Als je kiest voor in één keer uitkeren, krijg je meteen het volledige bedrag uitgekeerd. Dit is fiscaal meestal niet interessant omdat het lijfrentekapitaal bij je inkomen wordt opgeteld. De uitkering is dan belast in Box 1; het maximale tarief in deze box is 49,5%. Daarbij komt dat je mogelijk nog boeterente (revisierente) verschuldigd bent. Dit is 20% van het totale bedrag.

De uitkering ineens opnemen bij een lager bedrag

Je kapitaal in één keer opnemen kan slim zijn. Dat kan het geval zijn als de kosten van het afsluiten van een nieuwe verzekering of het openen van een bancaire lijfrenterekening niet in verhouding staan tot het kapitaal. Dat kan het geval zijn bij kleine lijfrentekapitalen. In dat geval kun je overwegen om het lijfrentekapitaal ineens op te nemen. Tot een bepaald bedrag (zoals jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst) ben je voor nieuw regime lijfrente geen boeterente (revisierente) verschuldigd. Let op: dit geldt voor het hele potje dat je hebt opgebouwd bij een aanbieder. Kortom, best ingewikkeld allemaal. Laat je dus goed informeren over de fiscale gevolgen.

Veelgestelde vragen vrijkomende lijfrente

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 
We helpen je graag.

Wat is vrijkomende lijfrente?

Een vrijkomende lijfrente is het moment waarop je lijfrentekapitaal beschikbaar komt voor uitkering.

Wat moet je doen als je lijfrente vrijkomt?

Je moet beslissen hoe je het vrijgekomen kapitaal wilt gebruiken, zoals het aankopen van een lijfrente-uitkering. Bij ons kun je kiezen voor Scildon Direct ingaande lijfrente. Het is ook belangrijk dat je op tijd je keuze maakt en een nieuwe verzekering of uitkering aanschaft. 

Hoe wordt de uitkering van je lijfrente berekend?

De uitkering wordt berekend op basis van de waarde van je lijfrentekapitaal en de afgesproken looptijd.

Kan je het lijfrentekapitaal in één keer laten uitkeren?

Dit hangt af van de voorwaarden van je lijfrente. Soms is een eenmalige uitkering mogelijk, maar vaak wordt het in termijnen uitgekeerd.

Wat gebeurt er met mijn lijfrente als ik overlijd?

Dit hangt af van de polisvoorwaarden. Vaak kan een nabestaande de uitkeringen voortzetten.

Kan ik mijn vrijkomende lijfrente bij een andere verzekeraar onderbrengen?

Ja, je kunt ervoor kiezen om je lijfrente-uitkering bij een andere verzekeraar af te sluiten.

Heb ik een oud- of nieuw regime lijfrenteverzekering?

Je hebt een oud regime lijfrenteverzekering als je deze vóór 16 oktober 1990 hebt afgesloten, of vóór 1 januari 1992 bij een eenmalige inleg.

Wat zijn de voordelen van een oud regime lijfrenteverzekering?

De voordelen van een oud regime lijfrenteverzekering zijn:

  • Je kunt het kapitaal dat je nog even laat staan, beleggen. Hierdoor heb je de kans op mogelijk een beter rendement.
  • Je hebt de mogelijkheid om kortdurende uitkeringen op te starten. Hierdoor kun je in de toekomst profiteren van een stijgende rente, wat vooral gunstig is in een periode van lage rente.
  • Je kunt zelf bepalen hoeveel je uit de lijfrente wilt laten uitkeren, zodat je je inkomen kunt aanpassen aan veranderingen in je financiële behoeften.
  • Het is mogelijk om je lijfrentekapitaal fiscaal voordelig te schenken aan je meerderjarige kinderen of kleinkinderen. Dit kan een belastingvriendelijke manier zijn om financieel bij te dragen aan hun toekomst.
Wat is het verschil tussen een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering?

Je hoeft je lijfrente niet bij dezelfde verzekeringsmaatschappij aan te schaffen waar je je lijfrentekapitaal hebt opgebouwd. Het is toegestaan om je lijfrentekapitaal te gebruiken om elders een lijfrenteproduct af te sluiten. Sinds 1 januari 2008 kun je er ook voor kiezen om een lijfrente bij een bank af te sluiten. In principe zijn de regels voor een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering hetzelfde. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen. Zo zal een bank altijd blijven uitkeren, ook na overlijden van de rekeninghouder. Een verzekering eindigt bij het overlijden van de verzekerde. Laat je goed informeren door een adviseur.

Hoe kan ik de voordelen van een oud regime lijfrente behouden?

Wil je je opgebouwde oud regime lijfrentekapitaal nog even laten doorgroeien?  Dan behoud je deze voordelen alleen als je kiest voor een aanbod van een verzekeraar, zoals Scildon. Als je kiest voor een lijfrente bij een bank, dan verlies je de voordelen van het oude regime.

Ik heb een ontslagvergoeding in een Stamrecht BV of op een beleggingsverzekering. Wat zijn mijn opties?

Heb je vóór 1 januari 2014 een ontslagvergoeding ontvangen? En heb je je ontslagvergoeding geheel of gedeeltelijk gestort in een gouden handdruk product, bijvoorbeeld in een Stamrecht BV of op een beleggingsrekening? Dan is het wellicht interessant voor je om deze over te sluiten. Lees meer over je opties op deze pagina.

Moet ik belasting betalen over de uitkeringen?

Als je ervoor kiest om uit te laten keren, worden de uitkeringen beschouwd als een deel van je inkomen. Hierover dien je inkomstenbelasting te betalen. Het is belangrijk om te onthouden dat je vanaf het moment dat je AOW ontvangt, mogelijk minder belasting hoeft te betalen. 

Let op: geef op tijd je keuze door

Je moet vóór 31 december van het jaar na het verstrijken van de einddatum beslissen wat je met je lijfrentekapitaal wilt doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Een voorbeeldje: jouw lijfrente komt vrij op 1 augustus 2026. Dan moet je uiterlijk vóór 31 december 2027 een keuze hebben gemaakt. Als je binnen die termijn geen beslissing neemt, dan moet de verzekeraar je verzekering afkopen en het geld aan jou uitbetalen. Over de uitkering wordt loonbelasting ingehouden. In de meeste gevallen komt dit neer op 49,5% belasting, en je kunt zelfs extra revisierente moeten betalen. Dus het is in jouw belang om op tijd te door te geven wat je met je vrijkomende lijfrentekapitaal wilt doen.

Maak een afspraak met de Scildon BemiddelingsService

Wil je jouw geld verder laten groeien of een uitkering regelen? Maak dan een afspraak met de Scildon BemiddelingsService.

Onze ervaren collega's helpen je graag. We geven je duidelijke informatie over wat je kunt doen met je vrijkomende kapitaal en hoe je eenvoudig een nieuwe verzekering regelt. Je betaalt alleen bemiddelingskosten als je via ons een nieuwe verzekering afsluit.

Bel ons op (035) 625 25 25 of stuur een e-mail om een afspraak te maken. Zo simpel kan het zijn!

  • Snel geholpen
  • Advies van deskundig team
  • Geen kosten als je geen nieuwe verzekering afsluit
Stuur een e-mail

Of zoek een adviseur bij jou in de buurt

Liever eerst uitgebreid advies inwinnen bij een adviseur? Maak dan een afspraak met jouw adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over de Scildon BemiddelingsService

Lees meer over de Scildon BemiddelingsService

Wat doet de Scildon BemiddelingsService?

De Scildon BemiddelingsService is er voor bestaande klanten van Scildon of Waard die geen financieel adviseur hebben. Wanneer deze klanten een product hebben wat binnenkort expireert en niet de juiste ondersteuning vinden bij een financieel adviseur, dan kunnen ze bij de BemiddelingsService terecht. Daar kunnen ze met hun expirerende kapitaal een periodieke uitkering of nieuw opbouwproduct aanschaffen.

De Scildon BemiddelingsService geeft geen financieel advies. Voor financieel advies kun je terecht bij een onafhankelijk financieel adviseur. Deze vind je gemakkelijk via onze website.

Je kunt onze vergelijkingskaart gebruiken om de dienstverlening met andere aanbieders te vergelijken.

Wat is het verschil met een financieel adviseur?

De Scildon BemiddelingsService biedt bemiddeling op basis van ‘execution-only’. Dat betekent dat we je helpen met het afsluiten van een verzekering bij Scildon. We verstrekken geen advies over de geschiktheid van het product voor jouw persoonlijke situatie.

Voor financieel advies kun je terecht bij een onafhankelijk financieel adviseur. Deze vind je gemakkelijk via onze website.

Wat zijn de kosten?

De eenmalige bemiddelingsvergoeding bedraagt € 195. Je moet dit bedrag betalen wanneer je een levensverzekering afsluit bij Scildon. Wil je geen verzekering? Of besluit je binnen de bedenktermijn om de afgesloten verzekering te annuleren? Dan betaal je geen bemiddelingsvergoeding.

Hoe zit het met het beloningsbeleid voor medewerkers van de BemiddelingsService?

Op grond van de Wft (Wet op het financieel toezicht) zijn wij verplicht om het beloningsbeleid van de medewerkers van de BemiddelingsService kenbaar te maken.De bij de BemiddelingsService werkzame personen zijn niet in dienst bij de BemiddelingsService. De medewerkers zijn in dienst bij Scildon N.V. en krijgen geen aanvullende beloningen of prestatievergoedingen omdat ze voor de BemiddelingsService werkzaamheden verrichten. Scildon N.V. heeft een afgewogen beloningsbeleid. Alle medewerkers hebben een vast salaris. Medewerkers van Scildon N.V. krijgen dus geen omzetgerelateerde beloningen en hun beloning is ook niet afhankelijk van de soort producten die onze klanten bij ons afnemen.