Zoeken

Pensioen na overlijden

Wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen bij overlijden? Je denkt er misschien liever niet aan, maar het is goed om te weten waar jouw nabestaanden recht op hebben als jij er niet meer bent.

  • Partnerpensioen en wezenpensioen is standaard meeverzekerd
  • Moment van overlijden heeft invloed op hoogte pensioen
  • Eventueel extra aanvulling vanuit Anw-hiaatpensioen, beleggingen of verzekeringen

Wat gebeurt er met je pensioen bij overlijden?

Hopelijk is er (nog lang) geen sprake van. Maar als je overlijdt, gaat (een deel van) je opgebouwde pensioen naar je erfgenamen. In veel gevallen zijn dit je partner en je kind(eren). Het kan natuurlijk ook dat je in je testament andere erfgenamen hebt opgenomen. Met je Scildon Pensioen is altijd een partner- en wezenpensioen verzekerd. Wanneer jij komt te overlijden, wordt je pensioen uitbetaald aan je dierbaren. Hoeveel dit is, verschilt per situatie. Ook het moment van overlijden (voor of tijdens je pensioen) speelt hierin mee. 

Hoogte uitkering van pensioen bij overlijden

Hoe hoog de uitkering is die we jouw dierbaren betalen, hangt af van of je tijdens het overlijden nog werkt bij de werkgever die jou Scildon pensioen aanbiedt. Als je al met pensioen bent of je een andere werkgever hebt, is de uitkering lager. 

Werkzaam dezelfde werkgever

Overlijd je terwijl je werkzaam bent bij de werkgever die je Scildon Pensioen aanbiedt? Dan zijn onderstaande punten van toepassing:

  • Je partner heeft recht op een levenslang partnerpensioen.
  • Je kinderen hebben tot hun 21e (of 27e als ze studeren) recht op wezenpensioen.
  • Je partner heeft mogelijk recht op een Anw-hiaatpensioen.
  • Je ex-partner heeft geen recht op partnerpensioen.

Werkzaam andere werkgever

Is je pensioen nog bij Scildon, maar werk je inmiddels voor een andere werkgever? Dan zijn onderstaande punten van toepassing:

  • Je partner en kinderen hebben recht op 90% van het voor jou opgebouwde pensioen.
  • Je partner heeft mogelijk recht op een Anw-hiaatpensioen.
  • Je ex-partner heeft recht op een deel van je partnerpensioen.

Of toch al gepensioneerd?

Ben je gepensioneerd en kom je te overlijden? Dan zijn onderstaande punten van toepassing:

  • Je partner heeft recht op 70% van het voor jou opgebouwde pensioen.
  • Dit geldt alleen als jouw partner ook al je partner was voordat je met pensioen ging
  • Je ex-partner heeft recht op een deel van je partnerpensioen.

Anw-hiaatpensioen voor je partner

Als je pensioen opbouwt bij Scildon, heeft je partner na jouw overlijden misschien recht op Anw-hiaatpensioen. Anw staat voor Algemene nabestaandenwet. Het Anw-hiaatpensioen noemen we ook wel het tijdelijk partnerpensioen. Dit verhoogt het levenslange partnerpensioen tot de datum waarop je met pensioen zou gaan. Het is dus eigenlijk een overbrugging. Niet iedereen heeft recht op dit tijdelijke partnerpensioen. Bekijk via Scildon Online Pensioenen of jouw partner hier gebruik van kan maken.

Wie heeft recht op jouw pensioen na overlijden?

In Scildon Pensioen is altijd een partner- en wezenpensioen verzekerd. Ook je ex-partner(s) hebben recht op een deel van je pensioen na overlijden. Onderstaande informatie geldt als je tijdens je dienstverband overlijdt en je via je huidige werkgever Scildon Pensioen opbouwde.

Kinderen

Je kinderen hebben recht op een wezenpensioen tot hun 21e en tot hun 27e als ze studeren.

Partner

Je partner heeft recht op levenslang partnerpensioen.

Ex-partner(s)

Je ex-partner heeft recht op bijzonder partnerpensioen.

Wat gebeurt er met pensioen bij overlijden zonder partner?

Het kan natuurlijk zijn dat je geen testament hebt. In dat geval keren we uit aan je wettelijke erfgenamen. Als je geen partner hebt, zijn kinderen je eerste wettelijke erfgenamen. Heb je geen kinderen? Dan gaat je pensioen naar je ouders, broers en zussen of hun kinderen. Als je niemand hebt die in deze categorie valt, keren we je pensioen uit aan je (over)grootouders en hun kinderen. Alleen als je in deze laatste groep ook geen erfgenamen hebt, gaat je opgebouwde pensioen naar de Nederlandse Staat.

Wat gebeurt er met vermogen vanuit je levensverzekering?

Misschien heb je via Scildon Easy B of Scildon Beleggen wel extra geld belegd voor de toekomst. Als aanvulling op je pensioen, voor een mooie wereldreis of de studie van je kinderen. Als het noodlot toeslaat en je overlijdt voordat je het gespaarde geld hebt gebruikt, wil je natuurlijk dat dit goed terechtkomt. Met Scildon Easy B keren we als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering de waarde van de beleggingen, plus 10% extra, uit. Ook voor Scildon Beleggen geldt dit. Voor Scildon Beleggen geldt aanvullend dat als je ouder bent dan 75 jaar als je overlijdt, je dierbaren ook 100% van de waarde van de beleggingen uitgekeerd krijgen. 

Pensioenuitkering voor je partner

In principe heeft je partner alleen recht op (een deel van) je partnerpensioen als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je samenwoont met je partner maar geen samenlevingscontract hebt, heeft je partner waarschijnlijk geen recht op je pensioen na overlijden. Dat kan zomaar gaan over een hoop geld. Je wilt je dierbaren natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten. Stel daarom een samenlevingscontract op en meld je partner bij ons aan. 

Bekijk waar je nabestaanden recht op hebben na je overlijden

De periode nadat iemand overlijdt, is al zwaar genoeg. Om je dierbaren onnodige financiële zorgen te besparen, is het slim om onderstaande zaken alvast te controleren.

  • Bekijk de actuele hoogte van het nabestaandenpensioen op Scildon Online Pensioenen.
  • Controleer of je nabestaanden recht hebben op pensioen uit een eerder dienstverband via de website van Mijn Pensioen Overzicht.
  • Check hoe het zit met de uitbetalingen van eventuele beleggingsrekeningen na jouw overlijden.
  • Sluit eventueel een Overlijdensrisicoverzekering af voor extra financiële zekerheid voor jouw dierbaren.