Zoeken

Je lijfrente komt vrij! 5 vragen & antwoorden over uitkeren

Geschreven door Maxime van Baalen in categorieën Beleggen | Pensioen | Tips & Advies
03-12-2024

Het is bijna zover: jarenlang heb je een bedrag gestort om inkomen voor later op te bouwen via een lijfrente. Nu bereikt je lijfrenteverzekering de einddatum. Tijd dus om een keuze te maken. Laat je jouw lijfrentekapitaal doorgroeien of uitkeren? Wat is wijsheid? 🤔  

We beginnen graag met een tip: het is slim om advies op te vragen bij je financieel adviseur. Deze weet precies hoe het zit en kijkt met je mee wat het beste bij jouw situatie past. Zo hangt dat af van je financiële situatie, belastingtarief en je persoonlijke voorkeur. Om je op weg te helpen geven we vast antwoord op 5 veelgestelde vragen. 

5 vragen & antwoorden over lijfrente uitkeren

1. Wat houdt direct ingaande lijfrente in? 
Als je kiest voor lijfrente uitkeren, krijg je meteen een periodieke aanvulling op je inkomen. Hiervoor sluit je een direct ingaande lijfrente af - dat kan bij ons met de Scildon Direct Ingaande Lijfrente. Dit is een vast en gegarandeerd bedrag per maand. Je kiest zelf of je de uitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar wilt ontvangen. Bij een direct ingaande lijfrente kun je kiezen voor een levenslange uitkering of een uitkering voor een bepaalde periode.   

2. Hoe wordt mijn lijfrente belast? 
Als je jouw lijfrente ontvangt, betaal je belasting over de uitkeringen. Je moet het zien als inkomen, dus je betaalt belasting volgens de belastingschijven die voor jou gelden. Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van de hoogte van je uitkeringen en je overige inkomen. De kans is groot dat je na je pensioen in een lagere belastingschijf valt, waardoor je minder belasting betaalt. Dus je betaalt belasting, maar vaak minder dan toen je nog werkte.😁 
 
3. Moet ik mijn lijfrente laten uitkeren bij dezelfde verzekeraar als waar ik het heb opgebouwd? 
Nee, dat hoeft niet. Je mag zelf kiezen waar je je lijfrente laat uitkeren: bij je huidige verzekeraar of bij een andere aanbieder. Je kunt ook je lijfrente laten uitkeren bij een bank. De regels voor een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering lijken veel op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. Je leest meer over deze verschillen bij vraag 5!  

4. Wat gebeurt er met mijn lijfrente als ik overlijd? 
Als je overlijdt tijdens de looptijd van je verzekering stoppen de periodieke lijfrente-uitkeringen. Heb je gekozen om een tweede persoon mee te verzekeren, zoals een partner? Dan stopt de uitkering pas als beiden zijn overleden. Het geld dat je hebt ingelegd, wordt na je overlijden niet aan andere familieleden gegeven.  

5. Wat is het verschil tussen een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering? 
Een paar belangrijke verschillen: 

  • Je sluit een bancaire lijfrente af bij een bank. Je ontvangt dan een vast bedrag voor een bepaalde periode, maximaal 20 jaar. Als je overlijdt en er is nog geld over, dan gaat dat naar je erfgenamen.  
  • Een lijfrenteverzekering sluit je af bij een verzekeraar. Je kunt dan ook kiezen voor een levenslange uitkering. Dat betekent dat zolang je leeft, je een bedrag blijft ontvangen. Na jouw overlijden stopt de uitkering meestal. Je kunt wel regelen dat na je overlijden de uitkering overgaat naar je partner. Hier lees je meer over bij vraag 4.  

Heb je vragen? Stel ze gerust aan je financieel adviseur, die helpt je graag.  

Ontdek het gemak van lijfrentes onder één dak
Bekijk onze lijfrenteproducten voor opbouwen, uitstellen en uitkeren.


Lees verder

Geschreven door

Maxime van Baalen

Maxime van Baalen

BeleggenPensioenTips & Advies