5 stellingen over lijfrente-opbouw: feiten of fabels?
Je wilt vermogen opbouwen voor later met lijfrente. Mooi besluit! In gesprekken met anderen merk je wel dat er diverse meningen zijn, en misschien zelfs broodje-aapverhalen rondgaan. Levert lijfrente wel of geen belastingvoordeel op? Is een verzekering duurder dan een bancaire lijfrente? De Scildon-lijfrentespecialist Erik Valstar pakt 5 stellingen beet en legt uit hoe het zit.
'Lijfrente levert een belastingvoordeel op'
Erik: dat is een feit! ✅
Eén van de grootste voordelen van lijfrente is het belastingvoordeel tijdens de opbouwfase. De inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen als er jaarruimte is. En je betaalt gedurende de opbouwperiode geen belasting over het kapitaal dat je opbouwt. Dit zorgt voor een lagere belastingdruk tijdens die fase. De jaarruimte kan jouw financieel adviseur voor je berekenen overigens. Bij de uitkering betaal je wél belasting, maar vanaf de AOW-leeftijd is het belastingpercentage vaak gunstiger. Ka-Ching!
'Een lijfrenteverzekering is altijd duurder dan een bancaire lijfrente'
Erik: dat is een fabel! ❌
Bij zowel een lijfrenteverzekering als bij een bancaire lijfrente leg je een bepaald bedrag in. Bij een verzekering noemen we dat premie-inleg, en bij banken gebruiken ze de term inleg. Maar het komt op hetzelfde neer. De kosten verschillen wel tussen aanbieders. Zo zijn de kosten van Scildon Easy B en Scildon Beleggen, waarmee je lijfrente opbouwt, heel laag. Scildon berekent alleen nog beheerkosten van 0,36% per jaar, en 0,50% bij inleg of opname. Ook bij bancaire producten zijn kosten verbonden, zoals beheer- of servicekosten. Mijn tip: vergelijk álle kosten voor een goed beeld! Je adviseur kan je hierbij helpen.
'Je behaalt met lijfrente-opbouw alleen je pensioendoel als je jong begint'
Erik: dat hangt ervan af! 🟡
Bijvoorbeeld van het doel dat je voor ogen hebt, of je al pensioen hebt opgebouwd en hoe vroeg je begint. Kijk, je kunt op 50-jarige leeftijd beginnen met het opbouwen van lijfrente voor je hele pensioen. Maar dan moet je wel voldoende geld hebben om in een paar jaar zo’n grote pensioenpot op te bouwen. We zeggen daarom altijd: hoe eerder je begint, hoe beter.
Ook kun je niet onbeperkt geld inleggen: je zit vast aan de wettelijke jaarruimte. Daar lees je alles over in de blog ‘8 vragen en antwoorden over jaarruimte’. Heb je al pensioen opgebouwd en ga je met een lijfrente voor een aanvulling op je pensioen? Dan kan je vaak later beginnen. Het is dus afhankelijk van je situatie. Daar kan een financieel adviseur je over adviseren.
'Bij onverwacht overlijden krijg je niets bij een lijfrenteverzekering'
Erik: dat is een fabel! ❌
Juist niet! Kies je bijvoorbeeld voor de beleggingsverzekering Scildon Easy B of Scildon Beleggingen? En overlijd je onverwachts? Dan ontvangt je begunstigde 110% van de waarde van je beleggingen op dát moment. We keren dan dus niet alleen de pot uit die je hebt opgebouwd, maar nog 10% extra. Dat is het verzekeringselement: een voordeel bij leven of overlijden. Je begunstigde(n) kies je overigens zelf - dat kunnen kinderen en je partner zijn. Bij een bancair product geldt het erfrecht en wijzig je de nabestaanden alleen via een notaris. En dat kost geld!
'Lijfrenteproducten hoef je niet dagelijks in de gaten te houden'
Erik: dat is een feit! ✅
Dat bepaal je namelijk zelf! Veel mensen denken dat lijfrenteproducten ingewikkeld zijn. ‘Niets voor mij, want ik heb er geen verstand van,’ hoor ik mensen regelmatig zeggen. Maar je kiest zelf wat bij je past. Heb je weinig ervaring met beleggen? Dan is Scildon Easy B bijvoorbeeld ideaal, omdat je dan eenvoudig kiest uit drie profielen. De meer ervaren belegger vindt Scildon Beleggen misschien interessanter. Dan kun je vrij beleggen en kies je uit 52 verschillende fondsen. Je kunt de ontwikkelingen van je belegging zelf in de gaten houden óf ontzorgd worden. Een tip is om jaarlijks met je financieel adviseur te kijken of het nodig is om bij te sturen. Zo simpel kan het zijn!
Ontdek het gemak van lijfrentes onder één dak | Actiekorting |