Zoeken

Scheiden en pensioen

Ga je scheiden? Dan is het verdelen van je pensioen bij een scheiding één van de vele dingen die je moet regelen. Juist in deze vaak moeilijke situatie, is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent.

  • Waar heb je recht op?
  • Waar heeft je ex-partner recht op?
  • Hoe lang heb je om de zaken te regelen?

Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan heb je in de jaren dat je nog bij elkaar was, ouderdomspensioen opgebouwd.

Na de scheiding heeft jouw ex-partner recht op de helft van het in deze periode opgebouwde pensioen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Ook jij hebt recht op de helft van het pensioen dat je partner tijdens het huwelijk of partnerschap heeft opgebouwd. 

Wanneer is er recht op het pensioen na scheiding?

Je hebt recht op de helft van je ex-partners ouderdomspensioen dat is opgebouwd in de tijd dat jullie bij elkaar waren. Hiervoor moet je wel aan de onderstaande drie voorwaarden voldoen. Hetzelfde geldt ook andersom: je ex-partner heeft recht op een deel van jouw ouderdomspensioen als je aan deze voorwaarden voldoet. 

Pensioen opgebouwd tijdens loondienst

Je ex-partner heeft in loondienst gewerkt en via de werkgever pensioen opgebouwd.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Jullie waren getrouwd of hadden een geregistreerd partnerschap.

Geen afwijkende afspraken

Jullie hebben geen afwijkende afspraken gemaakt in de huwelijkse voorwaarden.

Geen recht op ouderdomspensioen van ex-partner

Als je afwijkende afspraken hebt gemaakt om het opgebouwde ouderdomspensioen niet of anders te verdelen, hebben jij en je ex-partner niet automatisch recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen. Als je afwijkende afspraken hebt gemaakt, staan deze in je huwelijkse voorwaarden. Als je alleen samenwoonde met je ex-partner, hebben jullie ook geen recht op elkaars ouderdomspensioen.

Pensioen en scheiden: regel dit binnen 2 jaar

De hypotheek of huur van jullie woning, verzekeringen en misschien ook wel de voogdij van jullie kinderen. We snappen dat scheiden vaak een emotioneel traject is waar veel bij komt kijken. Het verdelen van jullie pensioen is één van de vele dingen die je moet regelen. Het is belangrijk om het volgende zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 2 jaar te regelen:


Veelgestelde vragen je pensioen en scheiden

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 
We helpen je graag.

Heeft mijn ex-partner recht op mijn ouderdomspensioen?

Ja, jouw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jij in de periode dat jullie samen waren, hebt opgebouwd. Andersom geldt dit ook: ook jij hebt recht op de helft van het opgebouwde pensioen van je partner. Als je afwijkende afspraken hebt gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen, dan staan deze in de huwelijkse voorwaarden.

Wat gebeurt er als ik de scheiding niet binnen twee jaar doorgeef?

e hebt twee jaar de tijd om het ‘Formulier mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ van de Rijksoverheid naar Scildon op te sturen. Als je dit niet op tijd doet, betalen we het volledige ouderdomspensioen uit aan je ex-partner. Je ex-partner moet dan zelf een deel van het pensioen naar jou overmaken als hij of zij met pensioen gaat. Dit kan voor problemen zorgen. Zorg daarom altijd dat je binnen twee jaar het formulier naar ons opstuurt.

Hoe zit het met het nabestaanden- of partnerpensioen?

Was je getrouwd, had je een geregistreerd partnerschap of woonde je samen? Dan heeft jouw ex-partner in Scildon Pensioen alleen recht op partnerpensioen. Dit komt tot uitkering als je overlijdt na je pensioendatum. Jouw ex-partner heeft geen recht op partnerpensioen als jij overlijdt terwijl je nog in dienst bent bij de werkgever die jou het Scildon Pensioen aanbiedt.

Hoe lang heeft mijn ex-partner recht op mijn pensioen?

Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had met je ex, hebben jullie in de jaren dat je nog bij elkaar was, ouderdomspensioen opgebouwd. Na de scheiding heeft jouw ex-partner recht op de helft van het in deze periode opgebouwde pensioen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Ook jij hebt recht op de helft van het pensioen dat je partner tijdens het huwelijk of partnerschap heeft opgebouwd. 

Vanaf het moment dat je met pensioen gaat totdat je overlijdt, heeft je ex-partner recht op dit pensioen. Dit geldt natuurlijk ook andersom. In sommige gevallen heb je daarna nog recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.