- Pensioen en trouwen
Pensioen en trouwen
Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen of zijn net getrouwd! Na het vieren van de liefde, is het slim om vooruit te kijken. Met het Scildon Pensioen of een overlijdensrisicoverzekering, bescherm je de toekomst van je geliefden.
- Levenslang partnerpensioen voor je partner
- Wezenpensioen voor je kind of kinderen
- Eenmalige of periodieke uitkering vanuit ORV
Pensioen en trouwen: wat verandert er?
Als je met iemand trouwt, wil je natuurlijk het beste voor diegene. Ook als je er zelf niet meer bent. Als je werkgever je Scildon Pensioen aanbiedt, heeft je echtgenoot of echtgenote na jouw overlijden automatisch levenslang recht op een partnerpensioen. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen.
Pensioen en trouwen: wat moet je controleren?
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, laat je gemeente dit aan ons weten. Het is slim om de volgende zaken zelf te controleren nadat je getrouwd bent:
Nabestaandenuitkering vanuit overheid
Hoogte van het pensioen
Pensioen uit eerdere baan
Wat krijg je wel via Scildon Pensioen?
Ben je in dienst bij een werkgever die je Scildon Pensioen aanbiedt? Dan is voor jouw echtgeno(o)t(e) een levenslang partnerpensioen verzekerd. En voor je kind(eren) een wezenpensioen. Bij samenwonen krijgt jouw partner recht op partnerpensioen als hij of zij minimaal zes maanden met jou op één adres woont. Bij overlijden moet jouw partner dit aantonen via de BasisRegistratie Personen (BRP).
Soms is bovenop het partnerpensioen ook nog een tijdelijk partnerpensioen verzekerd (Anw-hiaatpensioen) Dit is afhankelijk van de pensioentoezegging van je werkgever.
Controleer waar jouw partner en kinderen recht op hebben
Het is heel belangrijk dat je controleert waar jouw partner en/of kind(eren) recht op hebben zolang je werkt of als je uit dienst gaat. Hoe hoog het partner- en wezenpensioen is, staat in de pensioenregeling die je werkgever aanbiedt.
Wat krijg je niet via Scildon Pensioen?
Ben je niet meer in dienst bij de werkgever die je Scildon Pensioen aanbood? Dan krijgen jouw partner en/of kinderen na je overlijden minder partner- en/of wezenpensioen. Dit pensioen is meestal niet voldoende inkomen voor je nabestaanden.
Wat moet je doen?
- Vraag bij je werkgever of je bij ons moet melden als je gaat trouwen, samenwonen of een kind krijgt.
- Vraag bij je werkgever hoe het partner- en/of wezenpensioen is verzekerd.
- Controleer of het partner- en/of wezenpensioen genoeg is. Je kunt de actuele hoogte van het pensioen zien door in te loggen op Scildon Online Pensioenen.
- Kijk of je partner recht heeft op een nabestaandenuitkering vanuit de overheid (Anw).
- Is het nabestaandenpensioen niet genoeg? Vraag dan een adviseur met je te kijken hoe je het pensioen kunt aanvullen.
Waar vind je meer informatie?
- Kijk in het Pensioen 1-2-3 of het pensioenreglement.
- Log in op Scildon Online Pensioenen en bekijk de actuele hoogte van het nabestaandenpensioen.
- Kijk op de website van de sociale verzekeringsbank of je partner recht heeft op een Anw-uitkering.
- Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl of je partner en/of kinderen recht hebben op nabestaandenpensioen uit een eerdere dienstbetrekking. Je logt op deze website in met jouw DigiD.
Andere baan of andere pensioenaanbieder?
Als je van baan verandert of als je werkgever tijdens je dienstverband van pensioenaanbieder wisselt, heeft dit gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Na je overlijden, krijgt je partner minder partnerpensioen. Als je kinderen hebt, is ook hun wezenpensioen minder. Wat kunnen mensen doen? is dit geen probleem als nieuwe werkgever een ander pensioen aanbiedt en wordt dit dan gecombineerd?
Extra zekerheid met een overlijdensrisicoverzekering
Als je trouwt, betekent dat vaak dat je niet alleen de liefde deelt, maar ook de rekeningen. Denk aan de huur of hypotheek van jullie woning en andere vaste lasten. Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar wat gebeurt er als een van jullie plotseling overlijdt? Met een overlijdensrisicoverzekering, laat je je nabestaanden goed achter.
Veelgestelde vragen trouwen en je pensioen of ORV
Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.
Heeft trouwen invloed op je pensioen?
Trouwen heeft geen invloed op de manier waarop je je pensioen opbouwt of op de hoogte van je pensioen. Als je trouwt met je partner, betekent dat wel dat diegene na jouw overlijden recht heeft op een partnerpensioen. Als je niet getrouwd bent, is dit niet automatisch het geval.
Aan wie wordt mijn nabestaandenpensioen uitgekeerd?
Als je overlijdt terwijl je werkt voor een werkgever die je een Scildon Pensioen aanbiedt, heeft jouw echtgenoot of echtgenote automatisch recht op een partnerpensioen. Je kinderen hebben recht op een wezenpensioen tot 21 jaar. Als je kinderen studeren, hebben ze tot 27 jaar recht op het wezenpensioen.
Ik woon samen maar ben niet getrouwd. Heeft mijn partner dan recht op mijn nabestaandenpensioen?
Bij samenwonen heeft jouw partner recht op partnerpensioen als hij of zij minimaal zes maanden met jou op één adres woont. Als je overlijdt, kan je partner dit aantonen via de BasisRegistratie Personen (BRP).
Bekijk ook onze andere artikelen
Bekijk onze artikelen vol met slimme tips en handige informatie over geldzaken en financiële planning.
Pensioen na overlijden
Wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen bij overlijden? Je denkt er misschien liever niet aan, maar het is goed om te weten waar jouw nabestaanden recht op hebben als jij er niet meer bent.
Pensioen en trouwen
Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen of zijn net getrouwd! Na het vieren van de liefde, is het slim om vooruit te kijken. Met het Scildon Pensioen of een overlijdensrisicoverzekering, bescherm je de toekomst van je geliefden.
Pensioen en arbeidsongeschikt
Word je arbeidsongeschikt? Dan bouw je gewoon nog pensioen op. Bekijk welke zaken je moet regelen en of je recht hebt op premievrijstelling.