Zoeken

Veelgestelde vragen over Scildon Pensioen

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
 We helpen je graag.

De wettelijke toetredingsleeftijd in pensioenregelingen wordt per 1 januari 2024 verlaagd van 21 naar 18 jaar. Wat merken werkgevers hiervan?

Wij informeren werkgevers begin november hierover. Ook vragen we werknemers aan te melden die hierdoor eerder tot de pensioenregeling kunnen toetreden. Voor het pensioenreglement maken wij een addendum op.

Ik heb meerdere mutatiefacturen ontvangen in een korte periode. Voorheen kreeg ik er 1 per maand. Hoe kan dat?

Op dit moment volgt er van elke mutatie die wordt uitgevoerd een mutatiefactuur in plaats van, zoals je van ons gewend bent, 1 keer per maand een verzamelfactuur van alle mutaties van de afgelopen maand. Er wordt aan gewerkt om dit zo snel mogelijk weer op dezelfde manier in te regelen zoals voorheen.

TIP: Wanneer het mogelijk is om alle mutaties uit een bepaalde maand op 1 dag tegelijk te verwerken, dan ontvang je maar 1 mutatiefactuur.

Klopt het dat ik nog geen prolongatiefactuur mei 2021 heb ontvangen?

De prolongatie van mei 2021 is inderdaad vertraagd. Door de overgang naar ons nieuwe systeem is deze door ons al wel aangemaakt in ons nieuwe systeem en zal deze zichtbaar worden zodra het nieuwe portaal is opengesteld. Zoals eerder aangegeven verwachten wij dat dit uiterlijk 28 mei het geval is. Aansluitend zorgen we ook voor de prolongatiefactuur van juni 2021.

Mijn factuur ziet er anders uit, wat is er veranderd?

Nu we over zijn naar het nieuwe systeem ziet ook de factuur er iets anders uit. Het verschil zit in de specificaties van de premies. In ons vorige systeem waren de premies voor het ouderdomspensioen (OP), partnerpensioen (PP), wezenpensioen (Wzp), premievrijstellig (PVI), bijsparen, ANW en de vrijwillige eigen bijdrage allemaal apart gespecifieerd. In de nieuwe factuur worden de premies OP, PP, Wzp en bijbehorende PVI premie onder 1 post weergegeven. Daarnaast zie je de premie voor het ANW en de bijspaarpremie. De vrijwillige eigen bijdrage wordt niet getoond op de factuur.

Ik heb mutaties van voor 1 mei. Hoe kan ik mijn terugwerkende kracht mutatie (TWK-mutatie ) doorvoeren?

Wij zijn op 1 mei begonnen met de migratie naar ons nieuwe portaal, hierdoor is het niet mogelijk om TWK-mutaties van vóór 1 mei zelf door te voeren in het nieuwe portaal. Heb je nog mutaties van voor 1 mei stuur deze dan per mail naar pensioenservice@scildon.nl dan zullen wij de mutaties voor je verwerken.

Hoe werkt E-Herkenning?

Je wilt inloggen op ons nieuwe portaal Scildon Online Pensioenen door middel van eHerkenning. Wanneer je het nieuwe portaal voor het eerst bezoekt, opent het onderstaande scherm. Hier kies je de mogelijkheid: eHerkenning.

Wanneer je eHerkenning hebt geselecteerd, wordt het volgende scherm geopend. Hier voer je je eigen inloggegevens (naam en wachtwoord) van eHerkenning in.

Het inloggen is gelukt! Selecteer in het scherm de eHerkening serviceprovider. Voor Scildon is dit: We_ID. Na het selecteren van We_ID wordt de landingspagina getoond van Scildon Online Pensioenen.

Hoe kan ik mijn adviseur toegang geven om mutaties door te voeren?

Wanneer je wilt dat je adviseur voor jullie mutaties door kan voeren in het portaal, moet de adviseur gemachtigd worden. Dit kan via een ketenmachting die je met eHerkenning snel en gemakkelijk kunt regelen. De adviseur kan vervolgens een machtiging op naam van één (of meerdere) medewerker(s) laten registeren. Zo is die betreffende medewerker bevoegd om namens het bedrijf te handelen via eHerkenning. Jullie organisatie hoeft in dat geval zelf geen eHerkenning aan te vragen. Je dient wel het kantoor van de adviseur toestemming te geven voor deze ketenmachtiging. Op de website van eHerkenning staat een handige video waarin wordt uitgelegd hoe de ketenmachtiging werkt.

Log je in met gebruikersnaam en wachtwoord, dan kan je de adviseur via de Scildon controlroom machtigen om voor jullie wijzigingen door te voeren.

Is er iets veranderd in het Scildon Pensioen?

Op de website staat een overzicht van de wijzigingen in ons product. Mocht je hierover vragen hebben neem dan contact op met je adviseur.

Bekijk het nieuwe portaal in deze video! 

Hoe werkt het nieuwe pensioenportaal?

We hebben van het nieuwe portaal een instructievideo gemaakt. Vind je het ook leuk om te zien hoe het nieuw portaal van je werknemers er uit ziet, bekijk dan hier de video voor werknemers.

Waar kan ik een wijzigingen doorgeven?

In het pensioenportaal kun je veel wijzigingen zelf gemakkelijk en snel doorgeven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: het aan- en afmelden van deelnemers, wijzigingen in het salaris, parttimegegevens, je adviseur machtigen en het aanpassen van je bedrijfsgegevens. Wil je iets aanpassen maar staat het hier niet tussen? Stuur dan een mail naar onze servicedesk via pensioenservice@scildon.nl. Zij helpen je graag verder!

Mutaties met terugwerkende kracht (TWK-mutaties)
Wij zijn op 1 mei begonnen met de migratie naar ons nieuwe portaal. Hierdoor is het niet mogelijk om TWK-mutaties van voor 1 mei zelf door te voeren in het nieuwe portaal. Heb je nog mutaties van voor 1 mei stuur deze dan per mail naar pensioenservice@scildon.nl dan zullen wij de mutaties voor je verwerken.

Hoe maak ik een goed wachtwoord aan?

Wij vinden veilig inloggen erg belangrijk, daarom werken wij met een wachtwoordzin. Je wachtwoord moet uit minimaal 14 tekens bestaan en is hoofdlettergevoelig. Wil je zeker weten dat je de juiste zin hebt opgegeven? Vink dan even het oogje aan en controleer je wachtwoordzin. Bedenk een zin die je niet snel vergeet!

Je kunt er ook voor kiezen om een wachtwoordgenerator een veilig, willekeurig wachtwoord aan te laten maken en voor je te onthouden. Op deze manier vergeet je dus nooit meer je wachtwoord!

Waar kan ik inloggen op het portaal Scildon Online Pensioenen? Je kunt het pensioenportaal bereiken via deze link.

Je kunt het pensioenportaal bereiken via deze link.

Waar kan ik de gebruikersrechten regelen voor het pensioenportaal?

Binnen elke organisatie is er iemand beheerder. De beheerder heeft toegang tot de zogenaamde ‘controlroom’. Hier kun je aangeven wie er toegang mag hebben namens jullie organisatie. De controlroom bereik je via deze link.

Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor Scildon Pensioen?

Scildon bereidt zich voor op aanpassingen van Scildon Pensioen. Zo gaan wij voldoen aan de nieuwe Wet toekomst pensioenen zodra de Eerste en Tweede Kamer een besluit hebben genomen over het wetsvoorstel. Er kunnen dus nog veranderingen plaatsvinden. Tijdens de overgangsperiode, die ingaat nadat de wet is ingegaan, blijven de huidige opties van Scildon Pensioen bestaan.

Wij houden je hier op de hoogte.

Veelgestelde vragen Scildon Pensioen

Om je zo snel mogelijk te helpen, hebben we de meest veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Waar vind ik mijn documenten in het pensioenportaal?

Om ervoor te zorgen dat je nooit meer iets kwijt bent worden alle documenten opgeslagen in je persoonlijke portaal. Scildon zal geen documenten naar je mailen. Er zijn twee documenten waarop een uitzondering wordt gemaakt, dit is namelijk wettelijk vastgelegd. Van ons ontvang je elk jaar je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) per mail en de welkomstbrief als je bij ons start.

Ik ontvang mijn communicatie per post, waar vind ik mijn informatie?

Je kunt, als je dit specifiek aangeeft, nog steeds je communicatie per post ontvangen. Scildon geeft de voorkeur aan een papiervrije toekomst en werkt liever digitaal. Met als voordeel dat je wijzigingen direct zelfstandig kan doorvoeren en alle documenten centraal in één archief terug kan vinden.

Ik wil bijsparen, vrij beleggen of een ANW afsluiten, waar kan ik dat doen?

Voordat je gaat bijsparen, vrij beleggen of een ANW gaat afsluiten moet je even nagaan bij je werkgever of dit mogelijk is binnen jullie pensioenregeling. Wanneer dit in je pensioenregeling past kan je via een formulier in je persoonlijke portaal de aanvraag compleet maken. Je vindt het formulier onder het algemene menu rechtsboven in het portaal (de drie streepjes).

Kan ik mijn werkgever toestemming geven om mijn gegevens in te zien?

De nieuwe portalen van Scildon voldoen vanzelfsprekend aan de huidige eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat de privacygevoelige informatie van de werknemers niet standaard beschikbaar is voor de werkgever. Wel bieden de nieuwe portalen van Scildon de mogelijkheid om na expliciete toestemming inzage te geven in deze privacygevoelige informatie.

Dit betreft de volgende privacygevoelige informatie:

  • Pensioenregeling informatie (toestemming werkgever nodig)
  • Werknemersinformatie (toestemming werknemer nodig)

Je geeft je werkgever toestemming door het vinkje in je profiel in het portaal aan te zetten.

Is er iets veranderd in het Scildon Pensioen?

Op de website staat een overzicht van de wijzigingen in het Scildon Pensioen. Mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met onze servicedesk via pensioenservice@scildon.nl.

Bekijk het nieuwe portaal in deze video. 

Heeft de situatie in Oekraine gevolgen voor mijn pensioen?

De militaire acties van Rusland tegen Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland en Belarus leiden tot turbulentie op de financiële markten. Dit heeft ook consequenties voor de beleggingen voor jouw pensioen, hieronder leggen we graag meer uit wat het betekent.

De lifecyclefondsen waarin wordt belegd voor je pensioen zijn zogenaamde indexfondsen, ofwel beleggingsfondsen die de gekozen index zo dicht mogelijk volgen. Een klein deel (minder 1%) van het belegd vermogen zit in aandelen en obligaties in de landen Rusland, Belarus en Oekraïne. Door de opgelegde sancties aan Rusland en Belarus kunnen deze landen en/of bedrijven uit deze landen uit een betreffende index worden gehaald of is het zelfs verboden om in deze landen of bedrijven te beleggen.

De beheerders van de fondsen binnen Scildon Pensioen volgen de situatie nauwgezet en zullen alle sancties naleven en de beleggingsportefeuille hierop aanpassen.

Bij pensioenen gaat het om beleggingen voor langere termijn, waardoor fluctuaties op korte termijn naar de positieve en negatieve kant op lange termijn niet altijd merkbaar zijn.

Scildon heeft zelf geen beleggingen in Rusland en Belarus. Scildon bezit voor eigen boek (en/of risico) dus geen aandelen en obligaties van bedrijven in deze landen en heeft daar ook geen staatsobligaties.

Kan ik het portaal ook op mijn telefoon of tablet bekijken?

Het nieuwe portaal is responsive gebouwd. Dit betekent dat het nieuwe portaal goed te gebruiken is op mobiel, tablet en/of desktop. Het portaal schaalt automatisch mee met de grootte van het scherm op het apparaat. Hierdoor is een bezoek aan het portaal nog gemakkelijker en kunnen wijzigingen nog beter worden doorgevoerd.

Hoe neem ik contact op met Scildon?

Wanneer je op ons nieuwe portaal vastloopt, dan helpen we je natuurlijk graag verder! Neem voor support contact op met een van onze medewerkers.
• Je kan mailen naar: pensioenservice@scildon.nl
• En wil je gewoon even bellen: 035- 6254885

Hoe werkt het nieuwe pensioenportaal?

We hebben van het nieuwe portaal een instructievideo gemaakt.

Hoe log ik in met DigiD?

Het inloggen met DigiD op het pensioenportaal werkt hetzelfde als hoe je met DigiD bij andere organisaties inlogt. Je kunt zelf aangeven op welke manier je wilt inloggen. Je kunt kiezen uit de DigiD app, sms-controle of gebruiksnaam en wachtwoord. Voor toegang tot extra privacygevoelige gegevens log je in met je identiteitskaart. Mocht je meer willen weten over inloggen met DigiD ga dan naar: www.digid.nl

Waar kan ik inloggen op het pensioenportaal?

Je kunt het pensioenportaal bereiken via deze link.

In welke browsers werkt het pensioenportaal het beste?

Wanneer je een online portaal bouwt heb je te maken met een snel veranderend medium met haast nog sneller veranderende software, namelijk: de browser. Browsermakers als Google, Mozilla, Microsoft en Apple introduceren in rap tempo vernieuwingen in hun producten. Als gebruiker moet je dus regelmatig software-updates uitvoeren om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van je browser. Wij doen dit ook met ons portaal. Ondersteunt jouw browser ons nieuwe portaal niet omdat hij toe is aan een update, kijk dan even op onderstaande links!

Update Safari: https://support.apple.com/en-en/HT201541
Update IE: https://www.microsoft.com/en-us/download/internet-explorer.aspx
Update Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/update-firefox-latest-version
Update Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95414?hl=en

Wat heb ik nodig aan pensioen als ik met pensioen ga?

Als je met pensioen gaat heb je meer tijd om lang te reizen, dagjes weg te gaan of meer bezig te zijn met jouw hobby. Maar besef je wel dat je minder geld binnenkrijgt dan wanneer je werkt. Dus wat je je misschien wel moet afvragen is: wat ga je wel of niet doen? Zet voor jezelf op een rijtje wat je later denkt uit te geven. Komt er te weinig geld binnen, dan kun je zelf sparen voor extra pensioen.

Hoe wordt mijn geld belegd?

Je geld wordt belegd in fondsen van gerenommeerde vermogensbeheerders. Bovendien wordt jouw inleg verdeeld over regio’s en sectoren zodat er sprake is van risicospreiding met de kans op een goed rendement. Het rendement bepaalt voor een groot deel de hoogte van je pensioen.

Hoe ziet mijn pensioenregeling eruit?

In het pensioenreglement staat jouw pensioenregeling exact omschreven.

Kan ik mijn pensioen afkopen?

In z’n algemeenheid is pensioen niet afkoopbaar. Alleen een klein pensioen is in beginsel op de pensioendatum afkoopbaar. De maximale hoogte van dit kleine pensioen kun je terugvinden op …. (link). Verder wordt het op korte termijn mogelijk op pensioendatum maximaal 10% van de waarde van je pensioen als een bedrag ineens op te nemen. De overheid wil dit zo spoedig mogelijk regelen.

Hoe kan ik zien wat ik aan pensioen heb?

Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat je aan pensioen, inclusief AOW, hebt opgebouwd. Dit overzicht wordt elke 3 maanden ververst. Voor het specifieke pensioen via Scildon kun je ook op MijnScildon kijken.

Ik heb geen werkgever, hoe bouw ik pensioen op?

Iedereen die in Nederland woont, bouwt via de overheid een basispensioen op, de AOW. Voor de meeste mensen is dit helaas niet voldoende om later van te kunnen leven zoals zij dat voor ogen hebben. Het werknemerspensioen is daarom een belangrijke aanvulling op de AOW. Maar wanneer je geen werkgever hebt, kun je via die weg geen aanvullend pensioen opbouwen. Dan zijn er andere opties waarmee een pensioenadviseur je graag van dienst is.

Vanaf welke leeftijd ontvang ik AOW?
Regelt mijn werkgever mijn pensioen?

Deze vraag kun je je werkgever stellen. Indien jouw werkgever nog niets geregeld heeft willen wij jouw werkgever, uiteraard via een pensioenadviseur, graag van dienst zijn.

Invloed coronacrisis op je pensioen

Het zijn uitzonderlijke tijden in onze samenleving. Wij begrijpen als je je, naast de zorgen om jezelf, je familie en geliefden, ook zorgen maakt over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op de opbouw van je pensioen. De beurzen zijn immers flink in beweging. Hieronder leggen wij uit hoe je werknemerspensioen bij Scildon in elkaar zit.

Pensioenpremie
Voor je pensioen betaal je iedere maand premie aan Scildon. Scildon belegt de premie voor jou. Alle belegde premies samen vormen jouw pensioenvermogen. Hoe hoger het pensioenvermogen op jouw pensioendatum is, hoe hoger jouw pensioenuitkering zal zijn.

Risicoprofiel en beleggingsmix
De impact van de coronacrisis op jouw pensioenvermogen hangt af van je risicoprofiel en de daaruit voortvloeiende beleggingsmix. Deze mix bestaat uit een combinatie van aandelen, obligaties en geldmarktfondsen. Een offensief beleggingsprofiel met vaak meer aandelen in de beleggingsmix is gevoeliger voor koersschommelingen op de beurzen. Er is een grotere kans op een hoger rende­ment maar ook een kans op grotere verliezen. Pensioenbeleggen is en blijft een zaak van de lange termijn, koersen kunnen zich ook weer herstellen.

Afhankelijk van welke pensioenvorm jij hebt, kun je ook zelf een keuze hebben gemaakt uit een van de zeven risicoprofielen van Scildon. Wil je hier meer over weten of overweeg je je profiel aan te passen, dan kun je dit bespreken met je financieel adviseur.

Lifecycle beleggen
Scildon belegt jouw pensioenvermogen in zogenaamde lifecycles. Bij lifecycle beleggen wordt het beleggingsrisico automatisch afgebouwd naarmate de pensioendatum nadert. De verhouding tussen meer risicovolle beleggingen (aandelen) en minder risicovolle beleggingen (obligaties en geldmarktfondsen) wordt gedurende de looptijd aangepast. Als het nog vele jaren duurt voordat je met pensioen gaat, kunt u risicovoller beleggen wat een hoger rendement en dus een hoger pensioen kan opleveren. De gevolgen van een eventuele koersdaling kunnen dan nog worden goedgemaakt. Dit geldt niet als er een forse daling van uw beleggingen zou plaatsvinden kort voor jouw pensionering.

Naarmate jouw pensioendatum nadert, wordt het percentage beleggingen met een hoog risico daarom verlaagd en het aantal beleggingen met een laag risico verhoogd. Hierdoor verkleinen wij voor jou de kans op een lager pensioen door negatieve rendementen op aandelen in de laatste fase van jouw pensioenopbouw.

Doorbeleggen
Wanneer je bijna met pensioen gaat en jouw pensioenvermogen lager is dan je had gehoopt, kun je er voor kiezen om door te gaan met beleggen. Je krijgt dan een lagere pensioenuitkering maar met een gedeelte van jouw opgebouwde pensioenvermogen kun je blijven beleggen waardoor je mogelijk een hoger rendement en dus een hogere pensioenuitkering kunt realiseren.

Wil je hierover meer informatie, neem dan contact op met je financieel adviseur.

Wat zijn negatieve risicopremies?

Een vergoeding die de (gewezen) deelnemer ontvangt van de verzekeraar voor het risico dat het pensioenkapitaal niet of niet geheel tot uitkering komt. Negatieve risicopremies worden omgerekend naar participaties en toegevoegd aan het beleggingsdepot.

Wat is de gewezen partner?
  • De man of vrouw van wie het huwelijk met de (gewezen) deelnemer of gepensioneerde is beëindigd door echtscheiding.
  • De man of vrouw van wie de gezamenlijke huishouding met de (gewezen) deelnemer of gepensioneerde is beëindigd om andere redenen dan door overlijden of vermissing of het aangaan van een huwelijk met dezelfde partner waarmee een gezamenlijke huishouding werd gevormd.
Waardeoverzicht

Dit is een cijfermatig overzicht waarin de deelnemer jaarlijks wordt geïnformeerd over wat er met zijn inleg is gebeurd. De deelnemer ziet hoeveel premie in het voorgaande jaar is betaald voor zijn ouderdomspensioen en het partnerpensioen na pensioendatum, hoeveel rendement hij heeft behaald op zijn beleggingen, welke kosten de verzekeraar daarvan heeft afgetrokken, hoeveel negatieve risicopremies hij heeft ontvangen en hoe hoog het pensioenkapitaal aan het einde van het voorgaande jaar was.

Sinds 2020 maakt het Waardeoverzicht onderdeel uit van het UPO, en verstuurt Scildon het niet meer apart.

Meer veelgestelde vragen omtrent pensioen

Veelgestelde vragen over de Wet Toekomst Pensioenen

Om je zo snel mogelijk te helpen, hebben we de meest veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Wanneer kan Scildon Wtp-offertes en juridische documenten leveren?

We werken momenteel nog aan de noodzakelijke wijzigingen. We verwachten in het eerste kwartaal van 2024 klaar te zijn. Wel is het op dit moment al mogelijk om pensioenlasten van een volledige Wtp-regeling door te laten rekenen. Je kunt hiervoor contact opnemen met je accountmanager.

Wat wordt de rol van de adviseur in de transitie?

De rol van de adviseur is vergelijkbaar met de huidige rol bij bijvoorbeeld contractverlengingen. Ter ondersteuning van het adviestraject stellen we een rekentool beschikbaar waarmee pensioenadviseurs samen met hun relaties weloverwogen keuzes kunnen maken.

Welk beleid hanteren jullie voor de nieuwe partnerdefinitie? Komen er extra aanvullende eisen?

We nemen de wettelijke verruiming van de partnerdefinitie over in het Scildon Pensioen Wtp. Hieraan zijn verder geen extra eisen verbonden.

De maximaal toegestane wettelijke toetredingsleeftijd voor pensioen wordt per 1 januari 2024 verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Wat merken werkgevers en werknemers hiervan?

In november 2023 informeren wij alle werkgevers met een pensioenregeling waarvan de pensioentoetredingsleeftijd hoger is dan 18 jaar over deze aankomende wijziging. De betreffende werkgevers ontvangen een addendum welke toegevoegd wordt aan het pensioenreglement. De betreffende werkgevers worden opgeroepen de werknemers, die op 1 januari 2024 de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en nog niet deelnemen aan de regeling, per die datum aan te melden. Omdat er vanaf die datum mogelijk meer werknemers kwalificeren als deelnemer in de regeling zullen de pensioenlasten daardoor stijgen.

Als er sprake is van een verplichte eigen bijdrage in de pensioenpremie voor de deelnemers dan zullen de betreffende werknemers ook minder netto inkomen overhouden vanaf januari 2024. Het is belangrijk dat werkgever de betreffende personeelsleden hierover tijdig informeren.

Kunnen er nog nieuwe deelnemers worden toegevoegd, nadat een regeling onder het overgangsrecht van de Wtp is gebracht?

Ja, als ervoor wordt gekozen om de bestaande pensioenregeling al vóór 1 januari 2028 onder het overgangsrecht van de Wtp te brengen dan kunnen nog steeds nieuwe deelnemers worden toegevoegd aan de regeling. Dit kan tot het moment dat een volledige Wtp regeling met vlakke staffel wordt toegezegd aan nieuwe werknemers maar uiterlijk tot 1 januari 2028.

Wat gebeurt er met eventuele restitutiedekkingen binnen het Scildon Pensioen?

Restitutiedekkingen zijn onder de Wtp niet meer toegestaan. De nieuwe Wtp-variant van het Scildon Pensioen kent dan ook geen enkele vorm van restitutie meer.

Bestaande Scildon Pensioenregelingen o.b.v. 90% restitutie
Voor bestaande (actieve) Scildon Pensioenregelingen, die gebaseerd zijn op 90% restitutie, geldt dat deze tot uiterlijk 1 januari 2028 ongewijzigd kunnen worden voortgezet. Uiterlijk per die datum moeten deze regelingen worden beëindigd of onder het overgangsregime worden gebracht waarbij het restitutietarief moet worden omgezet in een zuiver bij leven tarief (ouderdomspensioen) eventueel in combinatie met een aparte risicodekking voor het nabestaandenpensioen.

Bestaande Scildon pensioenregelingen op basis van een zuiver bij leven tarief i.c.m. risicodekking
Voor Scildon Pensioenregelingen die gebaseerd zijn op een zuiver bij leven tarief i.c.m. een risicodekking ten behoeve van het nabestaandenpensioen geldt dat deze ook onder de WTP gewoon kunnen worden voortgezet. Wel zal de standaard omzetting van het zuiver bij leven tarief in een restitutietarief bij uitdiensttreding komen te vervallen.

Premievrije aanspraken
Eventuele premievrije aanspraken die gebaseerd zijn op een restitutietarief worden gerespecteerd en hoeven niet te worden aangepast. Ook leiden deze bij overlijden van de deelnemer niet tot bovenmatigheid van het nabestaandenpensioen. 

Kunnen deelnemers binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen vrijwillig extra nabestaandenpensioen verzekeren?

Nee, wij bieden deze mogelijkheid niet aan binnen het Scildon Pensioen.

Wanneer kan Scildon Wtp-offertes en juridische documenten leveren?

We werken momenteel nog aan de noodzakelijke wijzigingen. We verwachten in het eerste kwartaal van 2024 klaar te zijn. Wel is het op dit moment al mogelijk om pensioenlasten van een volledige Wtp-regeling door te laten rekenen. Je kunt hiervoor contact opnemen met je accountmanager.

Per wanneer verwacht Scildon klaar te zijn om pensioenregelingen volgens de nieuwe wetgeving administratief uit te voeren?

Wij verwachten vanaf het tweede kwartaal van 2024 volledig Wtp-proof te kunnen administreren.

Vanaf welke datum biedt Scildon de mogelijkheid om via het adviseursportaal volledig Wtp-proof offertes te maken?

We stellen een geavanceerde een rekentool beschikbaar voor pensioenadviseurs waar we mee samenwerken. Deze rekentool kan het advies aan werkgevers, met betrekking tot de overgang naar de Wtp, ondersteunen. Wil je gebruik maken van de rekentool? Neem dan contact op met je accountmanager.  

Is er een productspecificatie van het Wtp-proof product?

Wij stellen in januari 2024 een productkaart ter beschikking via het adviseursportaal. Hierin vind je dan de specifieke kenmerken van de WTP-variant van het Scildon Pensioen.

Om welk product gaat het? En welke keuzes bieden jullie?

Bij Scildon hebben we een Wtp variant van het bestaande collectieve pensioenproduct ontwikkeld, genaamd Scildon Pensioen. Deze nieuwe variant van het Scildon Pensioen voldoet aan alle regelgeving van de Wtp. Binnen deze nieuwe productvariant is het mogelijk om een volledig WTP-versie te sluiten of een versie die valt onder het overgangsregime van de Wtp.

Hoe gaan jullie om met keuzebegeleiding?

Binnen het deelnemersportaal van het Scildon Pensioen maken we gebruik van zogenoemde klantreizen (customer journeys). Binnen de keuzeomgeving van het deelnemersportaal begeleiden we de deelnemers zodat zij, binnen de flexibele mogelijkheden van de pensioenregeling, keuzes kunnen maken die passen bij hun wensen en financiële situatie. Scildon werkt voortdurend aan optimalisatie van deze klantreizen.

Hoe ziet jullie communicatieplan er naar deelnemers uit?

Wij maken een communicatieplan volgens de leidraad van de AFM. Het communicatieplan leggen we voor aan de AFM.

Kunnen deelnemers ook binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen blijven bijsparen in het ouderdomspensioen?

Ja, wij blijven ook binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen bijsparen (vrijwillige premiebetaling) aanbieden.

Welk beleid hanteren jullie voor de nieuwe partnerdefinitie? Komen er extra aanvullende eisen?

We nemen de wettelijke verruiming van de partnerdefinitie over in het Scildon Pensioen Wtp. Hieraan zijn verder geen extra eisen verbonden.

Wat wordt de rol van de adviseur in de transitie?

De rol van de adviseur is vergelijkbaar met de huidige rol bij bijvoorbeeld contractverlengingen. Ter ondersteuning van het adviestraject stellen we een rekentool beschikbaar waarmee pensioenadviseurs samen met hun relaties weloverwogen keuzes kunnen maken.

Wat doet Scildon om het deelnemersportaal verder te verbeteren in lijn met de Wtp?

We werken voortdurend aan verbetering van klantbegeleiding via klantreizen (customer journeys) binnen het deelnemersportaal. Zo komt er op het deelnemersportaal een uitgebreide pensioenplanner te staan. Verder optimaliseren wij de bestaande keuzebegeleiding voortdurend en breiden deze waar nodig uit. 

Worden er kosten in rekening gebracht bij tussentijdse omzetting naar Wtp voorwaarden?

Nee, er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor de overgang naar een Wtp-regeling.

Wat doet Scildon met eventuele compensatie?

We gaan ervan uit dat eventuele compensatie door werkgevers in het salaris wordt verrekend. Deze compensatie kan de deelnemer binnen de fiscale mogelijkheden aanwenden om bij te sparen in de pensioenregeling.

Heeft Scildon een implementatieplan?

Als de hele pensioenregeling overgaat naar een vlakke staffel leveren we een implementatieplan aan waarin staat hoe de nieuwe pensioenregeling wordt geïmplementeerd. Ook staat hierin hoe we alle betrokken partijen informeren over de gevolgen van de veranderingen.

In welk geval moet er een transitieplan worden opgesteld? Kan Scildon hierin ondersteunen?

Als de hele pensioenregeling overgaat van een stijgende naar een vlakke staffel, moet er een transitieplan van de werkgever komen. In het transitieplan wordt o.a. opgenomen hoe de nieuwe pensioenregeling eruit ziet en wat de achtergrond en gevolgen zijn van de gemaakte keuzes. Wij kunnen helpen bij het opstellen van dit plan. Een sjabloon voor een transitieplan vindt u hier.

Hoe helpt Scildon bij de keuzes die moeten worden gemaakt in het kader van een transitie?

We stellen aan de adviseurs een rekentool beschikbaar om te helpen bij de keuze voor de hoogte van de vlakke premie en de hoogte van de risicodekkingen. Werknemers gaan wij helpen met een overzichtelijk deelnemersportaal en begrijpelijke klantreizen, waardoor zij passende keuzes kunnen maken.

Blijft het mogelijk om een dekking voor het ANW-hiaat op te nemen binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen?

Ja, de dekking voor het ANW-hiaat blijven wij aanbieden binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen.

Zijn er in het kader van de Wtp aanpassingen te verwachten binnen de lifecycles van het Scildon Pensioen?

Wij hebben in 2023 een risicopreferentie onderzoek uitgevoerd onder onze actieve deelnemers en slapers. Ook hebben wij de lifecycles doorgerekend in het kader van de Wtp. Beide onderzoeken wezen uit dat er op dit moment geen noodzaak is om de lifecycles aan te passen. De lifecycles blijven vooralsnog ongewijzigd.

Wat verandert er op grond van de Wtp in het kader van voortzetting van het nabestaandenpensioen bij uitdiensttreding?

Uitloopperiode:
Zolang de werknemer geen nieuwe baan heeft, loopt de dekking voor het nabestaandenpensioen de eerste drie maanden na uitdiensttreding door. Het maakt daarbij niet uit of het gaan om gedwongen of vrijwillig ontslag. Heeft de deelnemer recht op een WW-uitkering of Ziektewet-uitkering dan loopt de dekking door zolang als dit recht blijft bestaan. We noemen dit de uitloopperiode.

Vrijwillige voortzetting:
Na de uitloopperiode heeft de (ex)-werknemer de mogelijkheid om de dekking voor het partnerpensioen vrijwillig voort te zetten voor de duur van ten hoogste 15 jaar. Het is hierbij niet van belang of in de tussentijd een nieuw dienstverband is ingegaan. Aangezien de premies gedurende deze periode worden onttrokken aan het ouderdomspensioen van de deelnemer, moet er vanzelfsprekend wel voldoende kapitaal aanwezig zijn om de verschuldigde premies te financieren. Daarnaast gelden er nog een aantal andere fiscale bepalingen ten aanzien van het minimaal resterende OP-kapitaal.

Wat verandert er in de risicodekkingen voor de pensioendatum onder de Wtp?

Het partnerpensioen en het wezenpensioen worden nog steeds berekend op basis van een percentage van het pensioengevend salaris of, indien gewenst, de pensioengrondslag. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de oude situatie is dat het berekeningspercentage onder de Wtp onafhankelijk van de diensttijd van de deelnemer wordt vastgesteld.

Voor zowel het partnerpensioen alsook het wezenpensioen geldt wel een maximum. Voor het partnerpensioen is dit percentage maximaal 50% en voor het wezenpensioen maximaal 20% (voor volle wezen maximaal 40%) van het pensioengevend salaris of de pensioengrondslag. Het wezenpensioen wordt uitgekeerd tot een vaste eindleeftijd van 25 jaar.

Wat houdt het overgangsrecht onder de Wtp in?

Het is mogelijk om ook na inwerkingtreding van de Wtp een leeftijdsafhankelijke, progressieve premiestaffel te blijven hanteren voor regelingen die op 1 juli 2023 al bestonden.  Tot uiterlijk 1 januari 2028 mogen nieuwe deelnemers nog worden toegevoegd aan een dergelijke regeling. Na deze datum mag de progressieve staffel nog steeds worden gehandhaafd mits deze de in artikel 38r van de Wet loonbelasting 1964 opgenomen staffel niet overstijgt. Wordt een pensioenregeling al voor 1-1-2028 onder het overgangsregime van de Wtp gebracht? Dan mogen vanaf dat moment geen nieuwe deelnemers meer aan de regeling worden toegevoegd.

Wat verandert er ten aanzien van de premie voor het ouderdomspensioen?

Het premiepercentage, op basis waarvan de premie voor het ouderdomspensioen werd vastgesteld, was meestal leeftijdsafhankelijk en wordt onder de Wtp leeftijdsonafhankelijk. Dat betekent dat voor elke deelnemer in de pensioenregeling precies hetzelfde premiepercentage van toepassing is. Dit premiepercentage mag maximaal 30% van de pensioengrondslag bedragen.

Wat is de uiterlijke datum waarop pensioenregelingen moeten zijn aangepast aan de Wtp?

Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de Wtp.