Zoeken

‘We willen klanten stimuleren om te investeren in de maatschappij’

Geschreven door Maxime van Baalen in categorieën Beleggen | Interview
16-10-2024

Geschreven door: Maxime van Baalen, Marketing & Communicatie Scildon

Wij introduceren een vernieuwd fondsenaanbod voor onze beleggingsproducten Scildon Beleggen en het Particulier Pensioen Plan. Waarom doen we dit? En waar kijken we dan naar?  

Ik ga erover in gesprek met mijn collega's Theo Krins (Manager Sales) en Jan-Chris Lefering (Beleggingsadviseur). Zodat jouw brandende vragen worden beantwoord.   

Om maar met de deur in huis te vallen: we zijn van een fondsenaanbod met meer dan 100 fondsen, naar een aanbod van 52 fondsen gegaan. Waarom?

Theo: Al enkele jaren waren we met collega’s en adviseurs in gesprek: zijn het niet te veel fondsen? Ziet de adviseur door de bomen het bos nog wel?  
 
Jan-Chris: Je wilt natuurlijk altijd inspelen op behoeftes, thema’s en trends vanuit de markt. Daarom voegden we door de jaren heen nieuwe fondsen aan het fondsenaanbod toe. Maar daardoor is er een soort wildgroei ontstaan, waardoor je eigenlijk de balans kwijtraakt in zo’n fondsenaanbod. We wilden het fondsenpalet daarom weer overzichtelijker maken.  

Hoe zijn we tot deze 52 fondsen gekomen?

Theo: De ambitie was om te halveren. Dat is aardig gelukt! Met altijd onze leus ‘zo simpel kan het zijn’ in gedachten. Wat is ‘simpel’ dan? In dit geval: een kleiner fondsenaanbod, met aantrekkelijke en onderscheidende fondsen. Zoals de fondsen van Cardano en Sparinvest.  

Jan-Chris: Het fondsenaanbod is logischer en meer gestructureerd. We hebben bij de selectie vooral gekeken naar vier criteria: duurzaamheid, kosten, rendement/risico en (operationele) kwaliteit.   

Kunnen jullie deze criteria uitleggen?

Theo: Laten we starten met de kosten. Indexfondsen zijn meestal goedkoper dan actief beheerde fondsen. We bieden daarom een behoorlijk aantal passieve fondsen, zoals indexfondsen, aan. Een indexfonds volgt een bepaalde marktindex, zoals de AEX of de S&P 500, en probeert deze zo goed mogelijk na te bootsen.  

Jan-Chris: Er is voor zogenaamde index- of passieve fondsen minder specifieke kennis en analyse nodig waardoor de kosten lager zijn. Actieve fondsen proberen de markt te verslaan door bepaalde aandelen te selecteren, wat meer kosten met zich meebrengt. 

Theo: Ook hebben we gekeken naar risico’s. Hieronder valt spreiding. Spreiding betekent dat je je geld verdeelt over verschillende beleggingen. Hoe breder de spreiding, hoe minder risico je loopt. Dit komt omdat als één belegging slecht presteert, de andere beleggingen het verlies kunnen opvangen.  

 Jan-Chris: Daarnaast is de operationele kwaliteit van de fondsen beoordeeld. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de organisatiestructuur, de systemen, processen en de samenstelling en stabiliteit van het beleggingsteam. 

52 fondsen klinkt veel. Of valt dat wel mee?

Theo: Laten we het zo zeggen: er zijn altijd partijen met meer, maar ook met minder. Wij staan bij de adviseur bekend om ons aanbod van interessante beleggingsfondsen, waaronder die van Cardano, Dimensional, Robeco Life Cycle en Sparinvest. Deze aanbieders leveren een ‘vast pakket’ aan fondsen, waardoor je direct al een flink aantal fondsen hebt. 

Dit hebben wij aangevuld met andere duurzame fondsaanbieders. Je wilt de adviseur nog wel voldoende keuze geven. Met onze fondsvergelijker kunnen adviseurs eenvoudig de rendementen, mate van duurzaamheid en actuele koersen van de fondsen bekijken. Dat geeft ook weer overzicht binnen de 52 fondsen. 

Zijn de fondsen duurzaam?

Jan-Chris: We hebben geprobeerd een zo duurzaam mogelijk aanbod samen te stellen. Zo bestaat het nieuwe fondsenpalet voornamelijk uit fondsen die voldoen aan SFDR artikel 8 en 9. Artikel  8 betekent dat het beleggingsproduct rekening houdt met ESG-kenmerken. Artikel 9 betekent dat het beleggingsproduct een duurzame doelstelling heeft.   

(Redactionele noot: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een Europese verordening en heeft als doel om meer transparantie te bieden over duurzaamheidsrisico’s en -kansen van een beleggingsfonds).  
 
Theo: Duurzaam investeren betekent ook mee-investeren in verandering. Met ons vernieuwde fondsenaanbod willen we klanten stimuleren om in de maatschappij te investeren. Bij Scildon vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld. 

Levert duurzaam beleggen eigenlijk meer op dan niet-duurzaam beleggen?

Jan-Chris: Je kunt nooit zeker weten hoeveel winst je in de toekomst maakt. De verwachting is wel dat duurzaam beleggen op de lange termijn evenveel of zelfs meer winst kan opleveren dan niet-duurzaam beleggen.  

Theo: Duurzaam beleggen betekent dat je investeert in bedrijven die zich bezighouden met milieuvriendelijke en sociale initiatieven. Deze bedrijven zijn vaak innovatief en gebruiken technologische kennis om problemen op te lossen, wat kan leiden tot groei in hun marktwaarde. Hoewel ze een goed toekomstperspectief hebben, blijft beleggen altijd met risico's verbonden. 

Wat kunnen jullie over de toekomst van het fondsenaanbod delen?

Theo: Duurzaamheid is een thema dat altijd in ontwikkeling is. We blijven dus duurzaamheid vertalen in ons fondsenaanbod. We gaan onszelf de komende jaren uitdagen: kan het nóg duurzamer?  

Jan-Chris: Wij moeten er daarbij wel voor waken dat we niet opnieuw wildgroei in het fondsenaanbod krijgen. Daarom is onze samenwerking met Goldman Sachs prettig. We werken met experts die ons scherp houden. Trends in de investeringswereld houden we altijd in de gaten.  

Theo: Natuurlijk blijven we ook letten op de financiële prestaties van een fonds. We zoeken altijd naar zowel duurzame als goed presterende fondsen. Die balans zoeken, blijven we dus doen.  

Geschreven door

Maxime van Baalen

Maxime van Baalen

BeleggenInterview