Zoeken

'Verdriet kan je niet voorkomen, directe financiële zorgen wel'

Geschreven door Amke Durville in categorieën Beleggen | ORV | Tips & Advies
14-08-2024

Jan Weijman heeft 30 jaar ervaring als financieel adviseur, en is al 24 jaar zelfstandig ondernemer. Zijn overtuiging dat het belangrijk is om altijd financieel voorbereid te zijn, bleek cruciaal toen hij in 2016 een hersenbloeding kreeg. “Een wake-up call in meerdere opzichten. Gelukkig had ik mijn financiën goed geregeld, zodat ik daar geen stress van had.” Wat Jan precies had geregeld? We vroegen het hem! 

Jan Weijman is eigenaar van PCO Financiële Planning. Hij begon met een focus op pensioen, nu richt hij zich op financiën in brede zin en verzekeringen. Zijn missie? “Door mijn jarenlange ervaring ken ik de valkuilen van ondernemers. Met persoonlijk advies wil ik financiële risico’s elimineren,” aldus Jan. 

Je geeft aan dat jouw hersenbloeding een wake-up call was: vertel!

“Die hersenbloeding was heftig. In het begin was ik mijn spraakvermogen en mijn coördinatie van zowel links als rechts kwijt. Toch heb ik geluk gehad, want ik ben nu weer de oude. Wel met de beperking dat ik niet langer dan 2 uur per dag kan werken - dan verlies ik mijn concentratie. Gek genoeg heeft dit alles mijn leven verrijkt. Ik realiseer me nu meer dan vroeger wat écht belangrijk is. Zo heb ik de afgelopen jaren veel tijd doorgebracht met twee vrienden die ziek waren. De oude Jan had gezegd: ‘Ik kom nog weleens langs’. Nu heb ik een waardevolle tijd met ze gehad voordat ze stierven. Dat heeft me rijk gemaakt. Maar werken kon ik eerst niet, en ik moest daarom ook afscheid nemen van drie personeelsleden die ik toen in dienst had.” 

Wat had je financieel voor jezelf en je dierbaren geregeld?

  • “Toen ik voor mezelf begon, stond één ding buiten kijf: ik wil een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ik wil namelijk niet afhankelijk zijn van onverwachte zaken die op mijn pad komen. Niemand kan in de toekomst kijken. Zelf had ik een beroeps-AOV in combinatie met een sommenverzekering. Een sommenverzekering keert in een situatie als ziekte een vast bedrag uit, ongeacht het inkomen dat je genereert uit je onderneming. Een goede dekking, waardoor ik verzekerd was van inkomen. Dat gaf rust. 
  • Daarnaast hadden mijn zakelijke partner en ik een compagnonsverzekering voor elkaar. Dat is een ORV voor zakenpartners, om elkaar financieel te beschermen als één van ons plotseling overlijdt. Later kwam mijn compagnon op eigen verzoek bij mij in dienst. Toen had ik een ORV voor mijn toenmalige partner. De afgelopen jaren heb ik geen ORV meer, omdat mijn volwassen kinderen dat niet meer nodig hebben. Ze zijn zelfstandig. 
  • Voor mijn pensioen heb ik meerdere zaken geregeld. Zo heb ik een bedrijfspand, dat later een mooie aanvulling op mijn pensioen is als ik dat heb afbetaald. Ik heb pensioen opgebouwd toen ik in vaste dienst was. En ik bouw een deel vermogen op via een lijfrente bij Scildon. Ook zet ik spaargeld opzij. De toekomstige verkoop van mijn klantenportefeuille reken ik niet mee. Dat is een mooi extraatje, maar te onzeker wat het oplevert om dat mee te rekenen.” 

“Iets is pas duur, als het niet aan je verwachtingen voldoet”

Welke tip heb je voor andere ondernemers?

“Nou, ik merk dat er veel opvattingen bestaan over financiële producten. Sommigen denken bijvoorbeeld dat een ORV of AOV te duur is. Maar iets is pas duur, als het niet beantwoordt aan je verwachting. Sluit je een financieel product af? Zorg dan dat de dekking bij jou en je situatie past, en ga niet blind voor het meest gangbare. Want dan is de kans groot dat je buiten de prijzen valt áls er iets naars gebeurt. En laat je adviseren door een financieel adviseur. Want er zijn genoeg mensen die geen bal verstand hebben van financiën. Ieder zijn vak! En ja, ik stel vaak vragen aan klanten om ze bewust te maken van risico’s. ‘Kan jij of je partner blijven wonen in je huis als één van jullie overlijdt? Wat zijn de financiële gevolgen als je niet meer kunt werken?’ Vaak groeit het bewustzijn pas als ik praktijkvoorbeelden geef van mogelijke financiële gevolgen. Of als het helaas al te laat is.”  

Wat voor voorbeeld geef je dan om het bewustzijn te vergroten?

Onlangs is er een jonge ondernemer plotseling overleden. Hij was wars van verzekeringen, en had geen ORV. Niets mis mee overigens als je daar bewust voor kiest. Maar hij liet zijn gezin met kleine kinderen achter, en zij kregen wel financiële stress ervan. Het vermogen was er wel, maar niet direct beschikbaar. En rekeningen lopen gewoon door. Als je geld bijvoorbeeld in je huis zit, kun je daar geen kinderopvangkosten van betalen. Die zorgen hadden voorkomen kunnen worden. Dus realiseer je altijd goed waar je precies ‘nee’ tegen zegt. Het menselijk leed van iemand missen neem je niet weg met verzekeringen, maar je kunt het financiële leed beperken. Wat is het jou waard?”  

Zie je er tegenop om financiële zaken te regelen?
Vraag hulp aan een financieel adviseur. Hij of zij weet precies hoe alles zit, en kijkt wat bij jou en jouw situatie past. Dan is het zo geregeld! Direct meer weten? Kijk eens op onze website bij
Ondernemer. Daar staan belangrijke financiële producten, zoals een ORV en beleggingsproducten, op een rij.

Geschreven door

Amke Durville

Amke Durville

BeleggenORVTips & Advies