Zoeken

Wat is kruislings verzekeren?

Bij kruislings verzekeren sluiten jij en je partner ieder een eigen overlijdensrisicoverzekering af op elkaars leven. Vervolgens betaal jij premie voor jouw partner, en andersom. Kruislings verzekeren is zinvol voor jou en je partner als jullie bijvoorbeeld:

  • Samenwonen
  • Financiën gescheiden houden
  • Geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebben

Het doel van kruislings verzekeren

Waarom zou je jouw overlijdensrisicoverzekering kruislings afsluiten? Op het moment dat een van jullie overlijdt, krijgt de ander dankzij de overlijdensrisicoverzekering een uitkering. Dankzij deze uitkering kan diegene de rente en aflossing over de gezamenlijke hypotheek (en eventuele andere leningen) blijven betalen. Normaal gesproken ziet de belastingdienst deze uitkering als een erfenis, waar je erfbelasting over moet betalen. Als je je overlijdensrisicoverzekering kruislings afsluit, ziet de Belastingdienst de uitkering niet als erfenis. Met kruislings verzekeren ontwijk je dus erfbelasting en houdt de nabestaande meer geld over.

Is kruislings verzekeren zinvol voor jullie?

Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is het niet mogelijk om erfbelasting te ontwijken met kruislings verzekeren. Jullie hebben dan juridisch gezien samen één vermogen. En hier hebben jullie allebei evenveel recht op, ook als een van de twee overlijdt. 

Kruislings verzekeren is wél zinvol: 

  • Als jullie alleen samenwonen.
  • Als jullie een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebben. Let op: in de partnerschapsvoorwaarden moet je wel officieel vastleggen dat je gebruikmaakt van kruislings verzekeren.
  • Als jullie je financiën gescheiden houden en allebei eigen vermogens hebben.
  • Als jullie getrouwd zijn onder specifieke huwelijkse voorwaarden.

Kruislings verzekeren: zo pak je het aan

Een overlijdensrisicoverzekering kruislings afsluiten is heel makkelijk.

Tip: vraag advies aan een financieel adviseur. Deze zorgt dat alles wettelijk goed geregeld is én volgens jullie wensen. 

Kies een passende overlijdensrisicoverzekering

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze verzekeringen.

Sluit 2 afzonderlijke polissen af

Jij sluit een polis af waarop je partner de verzekerde is en andersom.

Leg alles goed vast in de polisvoorwaarden

Zorg dat het duidelijk is wie de premiebetaler, verzekeringnemer en begunstigde is.

Direct kruislings verzekeren

Ben je klaar om jouw overlijdensrisicoverzekering kruislings af te sluiten? Praat met onze onafhankelijke adviseurs. Zij geven je een helder advies. Dit advies richt zich op jullie persoonlijke situatie en wensen.

Of past premie­splitsing overlijdensrisico­verzekering beter?

In plaats van kruislings verzekeren, kun je ook kiezen voor premiesplitsing bij je overlijdensrisicoverzekering. Maar wat is het verschil? Bij kruislings verzekeren sluit je 2 aparte polissen af. Elke partner betaalt premie voor de polis van de ander. Bij premiesplitsing heb je één gezamenlijke polis. Jullie betalen allebei een deel van de premie. Je kunt de totale premie nog steeds als één bedrag van jullie gezamenlijke rekening laten afschrijven, maar op de polis is duidelijk aangegeven wie verantwoordelijk is voor welk deel daarvan. 

Goed om te weten: net als bij kruislings verzekeren is het met premiesplitsing ook niet mogelijk om erfbelasting te ontwijken als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.

Voordelen premie­splitsing overlijdens­risicoverzekering

Zowel met kruislings verzekeren als met premiesplitsing ontwijk je de erfbelasting als een van jullie komt te overlijden. Het bijkomende voordeel van premiesplitsing is dat het iets overzichtelijker is. Je hoeft immers maar één polis af te sluiten. Bovendien ben je met premiesplitsing iets flexibeler: jullie bepalen zelf wie welk deel van de premie betaalt. Dat kan 50/50 zijn, maar ook iets anders dat beter past bij jullie situatie.

  • Ontwijk erfbelasting
  • Overzichtelijker
  • Flexibeler

Veelgestelde vragen over kruislings verzekeren

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Wanneer kun je het beste beginnen met kruislings verzekeren?

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hoe ouder jullie worden, hoe groter de kans is op ziekte of lichamelijke gebreken, maar je weet nooit hoe het leven loopt. Kruislings verzekeren zorgt voor financiële zekerheid, zelfs als er onverwacht iets met een van jullie gebeurt.

Hoe beïnvloedt kruislings verzekeren de financiële planning op lange termijn?

Als je je leven graag financieel vooruit plant, kan kruislings verzekeren veel zekerheid geven. Zelfs wanneer één van jullie overlijdt, krijgt de nabestaande immers een volledige uitkering. Door je overlijdensrisicoverzekering kruislings af te sluiten, creëer je een stabiele financiële toekomst voor jullie allebei.

Wat gebeurt er als jullie kruislings verzekerd zijn en gaan scheiden?

Als jullie scheiden, verandert er waarschijnlijk van alles aan jullie financiële situatie. Of jullie je overlijdensrisicoverzekering nu kruislings hebben afgesloten of niet. In beide gevallen is het belangrijk dat je de polis(sen) opzegt of aanpast naar de nieuwe situatie. Heb je hier hulp bij nodig? Onze financiële adviseurs staan voor jullie klaar.

Vind een adviseur

Heeft kruislings verzekeren invloed op andere belastingen of toeslagen?

Ja, naast erfbelasting kan kruislings verzekeren ook invloed hebben op andere belastingen. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op vermogensbelasting. Omdat dit verschilt per situatie, kun je het beste advies vragen van een financieel adviseur. Die weet alles over belastingen en kijkt graag met jullie mee.

Wat zijn de risico's of nadelen van kruislings verzekeren?

Kruislings verzekeren heeft nadelen, maar die zijn er alleen als het niet goed geregeld is:  

  • Meerdere premies: jullie moeten goed opletten dat jullie allebei de premies op tijd betalen. Dit kan extra werk en zorg betekenen.
  • Juridische complicaties: als jullie de polissen niet goed opzetten of bijhouden, kunnen er juridische problemen ontstaan. Vooral bij veranderingen in jullie persoonlijke situatie, zoals een scheiding.
  • Fiscale problemen: staat er iets niet goed op papier? Dan kan het zijn dat je alsnog erfbelasting moet betalen als een van jullie overlijdt. Als dat eenmaal zover is, is het al te laat om het nog goed te regelen.

Het is dus belangrijk om de polissen regelmatig te controleren en te herzien om er zeker van te zijn dat alles nog klopt met jullie huidige situatie en wensen.