Zoeken

Maatschappelijk verantwoord beleggen

  • Doel

Het doel van dit beleid is de negatieve impact van de beleggingen op de samenleving zo veel als mogelijk te beperken, zo veel mogelijk transparant te zijn over de CO2-emissies en daar waar mogelijk een bijdrage te leveren aan de energietransitie en om blijvend te voldoen aan wet- en regelgeving.

  • Maatschappelijk verantwoord beleggen: verantwoordelijkheid

Scildon onderkent haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als investeerder in landen en bedrijven en heeft oog voor het milieu en ook bij de selectie van fondsen houden wij bewust rekening met de invloed van maatschappelijke criteria, sociale aspecten en milieu-afwegingen.

  • Maatschappelijk verantwoord beleggen: overtuiging

Bij Scildon vormt maatschappelijk verantwoord beleggen een belangrijk onderdeel van de beleggingsovertuigingen. Scildon heeft daarbij de overtuiging dat maatschappelijk verantwoord beleggen positief bijdraagt aan het lange termijn risicorendementsprofiel van de beleggingen en aan de maatschappij. Scildon heeft onderstaande overtuiging ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen en past deze zo veel mogelijk toe bij de vormgeving en implementatie van dit beleid: Scildon is zich bewust van haar sociale verantwoordelijkheden en haar verantwoordelijkheden met betrekking tot het milieu.

    • Maatschappelijk en verantwoord beleggen draagt bij aan een duurzamere wereld en heeft tegelijkertijd geen negatieve invloed op het rendements/risicoprofiel van de beleggingen.
    • Klimaatverandering zal een aanzienlijke impact hebben en indien mogelijk een belangrijke factor zijn bij het selecteren van beleggingen. Omdat alleen met een duidelijke focus veranderingen kunnen worden bewerkstelligd heeft Scildon haar overtuigingen vastgelegd in een duurzaam beleggingsbeleid.
    • Dit duurzaam beleggingsbeleid bestaat uit twee onderdelen:
      1. Duurzaam beleggingsbeleid ‘levenproducten’
      2. Duurzaam beleggingsbeleid eigen beleggingen

IMVO en klimaatakkoord

Scildon heeft het IMVO-convenant ondertekend. Dit convenant is opgesteld in samenspraak met overheden, maatschappelijke organisaties en vakbonden. Via het convenant proberen verzekeraars de negatieve impact op mens en milieu van de beleggingen te identificeren, zoveel mogelijk te voorkomen, te verminderen en waar mogelijk een bijdrage te leveren aan herstel en verhaalsmogelijkheden. Scildon past dit IMVO toe op haar eigen beleggingen.

De ondertekenaars van het IMVO verstrekken allen op dezelfde manier informatie op de website over hoe zij IMVO-bepalingen hebben doorgevoerd, zoals het duurzaam beleggingsbeleid, de investeringskeuzes en de lijst van bedrijven waarin Scildon niet belegt. In overleg met onze partners zijn wij bezig om de informatie over het lopende engagementtraject vorm te geven. Zodra dat er is, zal dat op deze pagina zichtbaar worden.Ook heeft Scildon het klimaatakkoord ondertekend. Dit zorgt ervoor dat Scildon informatie moet meten en publiceren over het CO2 gehalte van relevante beleggingen.

Beloningsbeleid en duurzaamheidsrisico’s

Het beloningsbeleid van Scildon is een zorgvuldig, beheerst en duurzaam beloningsbeleid dat in lijn ligt met de strategie, doelstellingen, risicobereidheid en waarden van Scildon. Het doel is om beloningen van medewerkers niet te laten leiden tot onwenselijke (duurzaamheids)risico’s, of gedrag dat effect heeft op de dienstverlening aan onze relaties en op de financiële positie van Scildon.

Scildon keert aan alle medewerkers een vaste maandelijkse vergoeding uit. Scildon keert geen (jaarlijkse) variabele beloningen uit. De maandelijkse vaste vergoeding wordt afgestemd op de competenties van de medewerker.

Ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren

Beleggingen kunnen ongunstige gevolgen hebben voor milieu-, sociale en governance factoren. Zo kunnen beleggingen bijvoorbeeld in negatieve zin bijdragen aan klimaatverandering, corruptie, of verlies van biodiversiteit.

Scildon neemt zulke ongunstige gevolgen niet mee bij haar beleggingsbeslissingen op de manier die de SFDR van Scildon verlangt. De reden dat Scildon deze gevolgen niet meeweegt is dat Scildon vindt dat zij nu onvoldoende betrouwbare data heeft om deze ongunstige gevolgen goed te analyseren en te integreren in het beleggingsproces. Scildon verricht inspanningen om deze data zo snel mogelijk te verkrijgen. Zodra wij deze data hebben, stellen wij deze beschikbaar aan klanten zodat zij betere keuzes kunnen maken voor beleggingsfondsen en lifecycles op basis van ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren.

Duurzaamheidsrisico

Een duurzaamheidsrisico is het risico dat een belegging minder waard wordt als gevolg van een gebeurtenis of omstandigheid op het gebied van duurzaamheid.

Voorbeelden van zulke gebeurtenissen of omstandigheden zijn klimaatverandering, betrokkenheid bij kinderarbeid of schaarste aan grondstoffen. Zulke gebeurtenissen en omstandigheden kunnen een negatief effect hebben op de waarde van beleggingen. Zo kan grondstof schaarste ervoor zorgen dat bepaalde bedrijven minder kunnen produceren, waardoor aandelen in deze bedrijven in waarde kunnen dalen. Bij het selecteren van de beleggingsfondsen houden we rekening met alle relevante risico’s van een belegging, zoals bijvoorbeeld marktrisico’s, maar ook duurzaamheidsrisico’s.

Altis investment Management (dochter van NN Investment Partners) ondersteunt Scildon als extern fondsenselectiebureau bij de fondsenselectie.

Voor alle beleggingsfondsen van Scildon die deel uitmaken van de LifeCycle Funds, Unit-Linked fondsen voor beleggingsverzekeringen wordt jaarlijks een Enviromental, Social and Governance (ESG) rapportage opgesteld.

Op portefeuille- en fondsniveau wordt door Altis een ESG Risicomonitoring rapportage opgesteld op basis van Sustainalytics data. Op basis van deze rapportages worden de ESG kenmerken en risico’s op portefeuille- en fondsniveau geïdentificeerd en doorlopend beoordeeld.

Als Scildon hoge duurzaamheidsrisico’s bij een fonds heeft vastgesteld, dan zal Scildon (eventueel in samenwerking met of uitbesteed aan Altis) in overleg treden met de fondsmanager om de vastgestelde risico’s te bespreken. Als de risico’s niet acceptabel zijn, kan Scildon besluiten om een nieuw fonds te kiezen met betere lagere duurzaamheidsrisico’s.
Deze processen heeft Scildon geïntegreerd in haar risicobeheer.