Zoeken

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Je spaargeld beleggen is een slimme manier om vermogen op te bouwen. Wel is het goed om te weten dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Lees meer over:

  • waarom beleggen risico’s heeft
  • welke risico’s bij beleggen komen kijken
  • wat beleggen op korte termijn en lange termijn betekent

Beleggen: verstandig of niet?

Is je spaargeld beleggen verstandig? Het antwoord is ja én nee: alleen als je het bedrag op korte termijn kunt missen, is het verstandig. Het kan namelijk zijn dat een belegging weinig of niets oplevert. 

Er zijn verschillende manieren om je geld te beleggen. Denk aan aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Je kunt er ook voor kiezen om in goud, kunst of onroerend goed te beleggen. De ene belegging brengt meer risico’s met zich mee dan de ander. Vaak geldt: hoe meer winst je kunt behalen, des te groter het risico. Klinkt best logisch, toch? 

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Even concreet: wat zijn nou de risico’s van beleggen? Wij zetten de meest voorkomende risico’s op een rij:

Marktrisico

De financiële markt is altijd in beweging. Daardoor kan het gebeuren dat je beleggingen minder waard worden, of zelfs waarde verliezen. Als het bedrijf waarin je belegt bijvoorbeeld failliet gaat, hebben de aandelen geen waarde meer.

Renterisico

Het is mogelijk dat de rente stijgt. Een hogere rente zorgt ervoor dat bedrijven minder winst maken. Dit heeft een negatief effect op je belegging. 

Kredietrisico

Je kunt je investering (deels) verliezen als het bedrijf waarin je investeert niet in staat is om de hoofdsom of rente van jouw belegging terug te betalen. 

Liquiditeitsrisico

Een ander risico is dat je beleggingen niet makkelijk te verkopen zijn. Daardoor kun je tijdelijk niet bij je geld. Soms moet je ze zelfs met verlies verkopen.

Valutarisico

Door te beleggen in een andere valuta dan de Euro loop je het risico dat de waarde van je belegging daalt.. Dit gebeurt wanneer de koers van je valuta minder wordt ten opzichte van de Euro.

Risico’s beleggen op korte termijn

Bij deze beleggingsvorm koop en verkoop je aandelen binnen een korte periode. Risico's van beleggen op korte termijn zijn bijvoorbeeld: 

  • De waarde van beleggingen kan snel en sterk schommelen.
  • Je kunt een deel van je geïnvesteerde geld verliezen.
  • Het kan moeilijk zijn om je beleggingen snel te verkopen zonder verlies te lijden.

Actief beleggen kost tijd en brengt een hoger risico met zich mee. Je hebt veel kennis van de markt nodig. 

Risico’s beleggen op lange termijn

Bij deze beleggingsvorm koop en verkoop je aandelen na een lange periode. Onder een ‘lange periode’ wordt meestal 5 jaar of langer verstaan. Risico’s van beleggen op lange termijn zijn bijvoorbeeld:

  • Je belegging kan minder waard worden door schommelingen in de markt
  • Bedrijven waarin je belegt kunnen failliet gaan of slecht presteren over tijd.
  • Je bent je geld voor een langere periode kwijt: bij nood kun je hier dus niet zomaar bij.
Hoe langer je belegt, hoe minder risico je loopt en hoe groter de kans op waardestijging van je belegging. 

Aan de slag met spaargeld investeren

Onze beleggingsverzekeringen sluit je af via een adviseur. Deze denkt mee over wat in jouw situatie de beste keuze is. 

Veelgestelde vragen over spaargeld investeren of beleggen

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 
We helpen je graag.

Hoe kan je je spaargeld beleggen?

Je spaargeld investeren of beleggen kan op verschillende manieren. Bij Scildon kan je via Easy B en via Scildon Beleggen vermogen opbouwen. 

Lees meer over deze beleggingsverzekeringen

Hoe lang is lange termijn beleggen?

De minimum looptijd voor lange termijn beleggen is 10 jaar, maar door de schommelingen in de markt is het risico op weinig of geen rendement hoog. Na 20 jaar is het risico al een stuk afgenomen en na 30 jaar is dit nagenoeg verdwenen. Dus: hoe langer je belegt, hoe minder risico je loopt. 

Is beleggen op lange termijn slim?

Uit ervaring blijkt dat lange termijn beleggen het minste risico heeft. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen. De kans dat tegenslagen weer rechtgetrokken kunnen worden, zijn bij een lange periode groter dan bij een korte periode. Wel zo fijn! 

Hoeveel procent van je spaargeld beleggen?
Hoeveel procent je van je spaargeld kan gebruiken om te beleggen of te investeren, verschilt. Dit hangt af van hoeveel risico je wil nemen, je doelen, je leeftijd en je persoonlijke omstandigheden. 

Een gangbare aanbeveling is om in ieder geval genoeg geld apart te houden om 3 tot 6 maanden van te kunnen leven. Als je geld voor een bepaalde periode investeert in bijvoorbeeld een beleggingsverzekering, kan je dit niet zomaar weer opnemen als je geld tekort hebt. Als je weinig risico wil lopen, dan is het een veilige keuze om ongeveer 10 tot 30% van je spaargeld te gebruiken om te investeren. Als je het niet erg vind om meer risico te lopen (en daarmee ook kans op meer winst te maken), kan je ook een groter aandeel van je spaargeld beleggen. Bijvoorbeeld 60%. 

Twijfel je over wat in jouw situatie een slimme aanpak is? Bespreek het met een financieel adviseur. Hoeveel procent je van je spaargeld kan gebruiken om te beleggen of te investeren, verschilt. Dit hangt af van hoeveel risico je wil nemen, je doelen, je leeftijd en je persoonlijke omstandigheden.