Zoeken

Lange termijn beleggen, is dit slim?

Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans op negatief rendement is. Vanaf 10 jaar noemen we beleggen lange termijn beleggen. Als je langer dan 30 jaar belegt, heb je de minste risico’s. Op deze pagina beantwoorden we de volgende vragen:

  • Wat is lange termijn beleggen?
  • Wat zijn de voordelen van lange termijn beleggen?
  • Hoe zorg je voor zo min mogelijk risico?

Wat is lange termijn beleggen?

De minimum looptijd voor lange termijn beleggen is 10 jaar, maar door de schommelingen in de markt is het risico op weinig of geen rendement hoog. Na 20 jaar is het risico al een stuk kleiner en na 30 jaar is dit risico nagenoeg verdwenen.

Als je start met beleggen moet je de beleggingen afstemmen op de tijd die je nodig hebt om jouw financiële doel te bereiken. Deze tijd noemen we de beleggingshorizon. Hoe groter de beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen. De kans dat tegenslagen weer rechttrekken, is bij een lange horizon namelijk groter dan bij een korte horizon. 

Waarom beleggen op lange termijn?

Lange termijn beleggen heeft verschillende voordelen ten opzichte van sparen of beleggen op korte termijn. Hierdoor is dit een goede manier om vermogen op te bouwen. 

Meer rendement dan sparen

Met goed gespreide beleggingen is de kans groot dat je op de langere termijn meer rendement gaat halen dan op een spaarrekening

Kleinere kans negatief rendement

Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans is dat je een negatief rendement hebt. Na 30 jaar is dit risico nagenoeg verdwenen.

Rendement-op-rendement effect

Bij beleggen groeit je geld doordat je niet alleen winst maakt op je oorspronkelijke investering, maar ook op de winst die je al hebt gemaakt.

Minder risico met beleggen op lange termijn

Er zijn altijd pieken en dalen in de aandelenmarkten, bijvoorbeeld als gevolg van economische of politieke ontwikkelingen. Dit wordt ook wel het marktrisico genoemd. De belangrijkste aanname in de beurswereld is dat de waarde van aandelen op de lange termijn blijft stijgen. Als langetermijnbelegger kan je van dit effect profiteren. Dit is natuurlijk geen garantie, maar als we kijken naar de stand van de AEX (de graadmeter van Nederlandse aandelen) zien we, tussen de pieken en dalen door, een licht stijgende lijn. 

Als je een goed gespreide aandelenportefeuille hebt, hoef je tussendoor niet te handelen in aandelen. Het is dan ook belangrijk om je niet te laten beïnvloeden door de schommelingen op de beurs op korte termijn en niet in paniek te handelen als de resultaten tegen lijken te vallen. De lange termijn strategie bestaat juist uit de opvatting van niet tussentijds handelen en de ervaring dat de beurs weer aantrekt. De focus moet liggen op de beleggingshorizon en het financiële doel wat daarbij hoort.

Het is verstandig om naarmate de beleggingshorizon nadert, minder risico’s te gaan nemen zodat het rendement zo goed mogelijk behouden blijft. Dit kan door bijvoorbeeld 10 jaar voor de einddatum neutraal te gaan beleggen, en enkele jaren voor de einddatum defensief te gaan beleggen.

Aan de slag met spaargeld investeren

Hoe langer je jouw geld kunt missen, hoe groter de kans op een mooi rendement. Beleggen brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee, beleg daarom alleen met het geld wat je kunt missen.

Denk je erover na om te gaan beleggen? Een adviseur helpt je met het maken van slimme keuzes.

Veelgestelde vragen over spaargeld investeren of beleggen

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 
We helpen je graag.

Hoe kan je je spaargeld beleggen?

Je spaargeld investeren of beleggen kan op verschillende manieren. Bij Scildon kan je via Easy B en via Scildon Beleggen vermogen opbouwen. 

Lees meer over deze beleggingsverzekeringen

Hoe lang is lange termijn beleggen?

De minimum looptijd voor lange termijn beleggen is 10 jaar, maar door de schommelingen in de markt is het risico op weinig of geen rendement hoog. Na 20 jaar is het risico al een stuk afgenomen en na 30 jaar is dit nagenoeg verdwenen. Dus: hoe langer je belegt, hoe minder risico je loopt. 

Is beleggen op lange termijn slim?

Uit ervaring blijkt dat lange termijn beleggen het minste risico heeft. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen. De kans dat tegenslagen weer rechtgetrokken kunnen worden, zijn bij een lange periode groter dan bij een korte periode. Wel zo fijn! 

Hoeveel procent van je spaargeld beleggen?
Hoeveel procent je van je spaargeld kan gebruiken om te beleggen of te investeren, verschilt. Dit hangt af van hoeveel risico je wil nemen, je doelen, je leeftijd en je persoonlijke omstandigheden. 

Een gangbare aanbeveling is om in ieder geval genoeg geld apart te houden om 3 tot 6 maanden van te kunnen leven. Als je geld voor een bepaalde periode investeert in bijvoorbeeld een beleggingsverzekering, kan je dit niet zomaar weer opnemen als je geld tekort hebt. Als je weinig risico wil lopen, dan is het een veilige keuze om ongeveer 10 tot 30% van je spaargeld te gebruiken om te investeren. Als je het niet erg vind om meer risico te lopen (en daarmee ook kans op meer winst te maken), kan je ook een groter aandeel van je spaargeld beleggen. Bijvoorbeeld 60%. 

Twijfel je over wat in jouw situatie een slimme aanpak is? Bespreek het met een financieel adviseur. Hoeveel procent je van je spaargeld kan gebruiken om te beleggen of te investeren, verschilt. Dit hangt af van hoeveel risico je wil nemen, je doelen, je leeftijd en je persoonlijke omstandigheden.