Vragen over duurzaam beleggen? Zo beantwoord je ze!
Als financieel adviseur krijg je mogelijk steeds vaker vragen van klanten over duurzaam beleggen. Het is een onderwerp dat niet alleen populairder wordt, maar ook veel vragen oproept. Wat houdt duurzaam beleggen precies in? Wat betekent het voor je rendement? En hoe weet je of een belegging écht duurzaam is?
Dit artikel helpt je om belangrijke vragen te beantwoorden en geeft je klanten een goede basis om keuzes te maken. Stuur het gerust door – zo help je hen op weg naar een duurzamere toekomst!
3 antwoorden over duurzaam beleggen
1. Wat is duurzaam beleggen en hoe werkt het?
Duurzaam beleggen betekent dat je je geld investeert in bedrijven of projecten die goed zijn voor mensen, het milieu en de samenleving. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bedrijven die het klimaat beschermen of eerlijk zakendoen. Dit kan eenvoudig via duurzame beleggingsfondsen. Een financieel adviseur kan je helpen om de juiste keuzes te maken!
2. Levert duurzaam beleggen wel een goed rendement op?
Een veelgestelde vraag. Theo Krins en Jan-Chris Lefering van Scildon leggen het je uit.
“Je kunt nooit zeker weten hoeveel winst je in de toekomst maakt," begint Jan-Chris, beleggingsadviseur. “De verwachting is wel dat duurzaam beleggen op de lange termijn evenveel of zelfs meer winst kan opleveren dan niet-duurzaam beleggen".
Theo, manager Sales, voegt daaraan toe: “Duurzaam beleggen betekent dat je investeert in bedrijven die zich bezighouden met milieuvriendelijke en sociale initiatieven. Deze bedrijven zijn vaak innovatief en gebruiken technologische kennis om problemen op te lossen, wat kan leiden tot groei in hun marktwaarde. Hoewel ze een goed toekomstperspectief hebben, blijft beleggen altijd met risico's verbonden".
3. Hoe weet ik of mijn belegging echt duurzaam is?
Dit kun je zelf controleren met verschillende gegevens:
- ESG-score
ESG-ratingbureau's of externe accountants controleren bedrijven op ESG-criteria. Hier komt een score uit. Hoe hoger de score, hoe duurzamer een bedrijf is. Nieuwsgierig naar deze de ESG-criteria? Eerder schreven wij daar een uitgebreid artikel over.
- Certificeringen of keurmerken
Ook handig om op te letten! Bekende certificeringen of keurmerken van erkende duurzaamheidsorganisaties zijn bijvoorbeeld het ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation’ (SFDR) niveau 8 of 9, het ‘Groenfonds’-keurmerk of de ‘Morningstar Sustainability Rating’. Check eens of de fondsaanbieder één van deze heeft ontvangen.
- Rapportages
Fondsaanbieders kunnen een ‘impact-rapportage’ of dashboard online publiceren, waarin ze de impact van hun beleggingen uitleggen. Bijvoorbeeld over CO2-reductie.
Hoe duurzaam is beleggen bij Scildon?
Wij bieden twee beleggingsproducten aan: Scildon Easy B en Scildon Beleggen.
- Scildon Easy B
Met onze beleggingsverzekering Scildon Easy B beleg je duurzaam, omdat we investeren in de mixfondsen van Cardano. Deze zijn sterk gericht op duurzaamheid. Je leest hier meer over de Cardano Mixfondsen. Voor elke afgesloten Scildon Easy B doneren wij aan Justdiggit. Deze organisatie werkt aan het verkoelen van onze planeet door het vergroenen van Afrika.
- Scildon Beleggen
Onlangs hebben wij het fondsenaanbod van Scildon Beleggen vernieuwd. Het nieuwe fondsenaanbod bestaat voornamelijk uit 52 duurzame fondsen die voldoen aan SFDR artikel 8 en 9. Artikel 8 betekent dat het beleggingsproduct rekening houdt met ESG-kenmerken. Artikel 9 betekent dat het beleggingsproduct een duurzame doelstelling heeft.
Ontdek het gemak van lijfrentes onder één dak | Actiekorting: mis het niet! |