Zoeken

Dít wil je weten over een overlijdensrisicoverzekering

Geschreven door Amke Durville in categorieën ORV | Tips & Advies
19-12-2024

Denk jij er weleens over na wat er gebeurt als je er plotseling niet meer bent? Kan je partner dan alleen de hypotheek dragen bijvoorbeeld? Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorg je voor financiële zekerheid voor je nabestaanden. Maar waar moet je op letten als je 'm afsluit? Is een ORV eigenlijk verplicht en wat als je ziek bent? Lees hier vijf handige weetjes!

ORV afsluiten: 5 handige tips

Huur of koop: een ORV kan net zo belangrijk zijn

Veel mensen denken vooral aan een ORV bij het afsluiten van een hypotheek. Maar een ORV kan nét zo belangrijk zijn als je een huurhuis hebt. Scildon heeft er zelfs een speciale Scildon Huurverzekering voor. Want ook dan is de vraag: kan jij of je partner de huur alleen betalen als één van jullie plotseling overlijdt? En dat geldt overigens ook voor overige kosten, zoals kinderopvang of studiekosten. Ook goed om je te realiseren: je situatie kan veranderen. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen en valt één van jullie weg? Dan heb je misschien extra kinderopvang nodig.  

Dan die hamvraag: is een ORV nou verplicht bij een hypotheek? Sinds 2018 is het bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie niet langer verplicht om een ORV af te sluiten. Toch eisen sommige hypotheekverstrekkers wel dat je een ORV afsluit, afhankelijk van hun eigen voorwaarden.  

Scildon beloont stoppen met roken direct met een niet-rokerstarief

Rook je? Dan heeft dat invloed op de hoogte van je premie. In de Nederlandse verzekeringsmarkt is het gebruikelijk dat consumenten pas een verlaagd tarief krijgen als zij twee jaar onafgebroken gestopt zijn. Scildon heeft een aparte regeling: sluit je de Scildon Lifestyle ORV af én stop je binnen negen maanden met roken? Dan betaal je als nieuwe klant direct hetzelfde tarief als niet- rokers. Zo stimuleren wij klanten graag om gezonder te leven. Ontdek hier meer over deze regeling.  

Ook als je ziek bent, kan je (meestal) een ORV afsluiten

Sommige mensen denken dat je geen ORV kunt afsluiten als je ernstig ziek bent (geweest). Maar alleen in uitzonderlijke gevallen doen we geen voorstel: bijvoorbeeld als het risico op overlijden niet meer verzekerd kan worden tegen een hogere premie. Scildon heeft een eigen medisch team dat gezondheidsverklaringen en keuringen beoordeelt en risico's inschat. Dit heeft voordelen, want zo kunnen we maatwerk leveren. We kijken namelijk verder dan alleen een ziekte. Je volledige profiel beoordelen we: zoals je voorgeschiedenis, huidige gezondheidssituatie en je levensstijl. 

Je kunt je begunstigden zelf bepalen (en aanpassen)

Bij een ORV kies je zelf wie je begunstigden zijn. Zoals je partner of een goede vriend. Is een vriend bijvoorbeeld de voogd van jouw kinderen? Dan kan je financiële ondersteuning bieden met een ORV-uitkering áls jij plotseling komt te overlijden. En wist je dat we ook een speciale ORV hebben voor zakelijke partners: de Scildon Compagnonsverzekering. Daarmee verzeker je je tegen financiële risico's na het overlijden van een zakenpartner. Zo kun je met de uitkering aandelen kopen, aflossen of 'gewoon' doorgaan met het bedrijf. Tussentijds kun je begunstigden aanpassen. 

Er zijn grote verschillen tussen de snelheid van uitkeren

Het is menselijk (of typisch Nederlands😊): veel mensen kijken vooral naar de hoogte van de premie. Begrijpelijk natuurlijk. Maar houd er wel rekening mee dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van ORV's. Want stel dat je partner komt te overlijden, dan wil je geen gedoe hebben met je verzekering of geldzorgen hebben. In zo'n moeilijke tijd heb je al genoeg aan je hoofd. En vaste lasten houden helaas geen rekening met een rouwperiode. Let daarom ook op zaken als de snelheid van uitkeren, betrouwbaarheid en de hoogte van verzekerde bedragen. Zo zet Scildon zich er volop voor in om snel uit te keren. Hebben wij de benodigde stukken binnen en is er recht op de uitkering? Dan keren we binnen 7 werkdagen uit. In 2024 is dat bij 98% van de overlijdensclaims gelukt! 

Welke ORV past bij jou?

Er zijn verschillende smaken. Zo hebben wij de: 

Tip: laat je adviseren door een financieel adviseur. Deze weet precies wat de verschillen zijn! 

Geschreven door

Amke Durville

Amke Durville

ORVTips & Advies