Zoeken

De laatste sigaret van ... Remy Salters

Geschreven door Redactie in categorieën ORV | Interview
23-07-2024

Remy rookte bijna 30 jaar lang. Van gezelligheid in het rokershok, tot roken in een vliegtuig. Het was heel normaal voor hem. Tot één van zijn kinderen hem een spiegel voorhield: “Papa, waarom rook je? Daar ga je toch dood van?” Dat was voor Remy het moment om te stoppen. “Ik wil langer van mijn kinderen genieten.” 

De druppel

Als je dertig jaar rookt, is het een groot onderdeel van je dagelijkse routine. Daardoor is stoppen geen makkie. Remy: “Ik had al meerdere stoppogingen gedaan, en die simpele maar rake vraag van mijn kind gaf mij net dat laatste zetje. Overigens echt zo'n vraag die volwassenen niet eens meer durven te stellen. Ik was ook klaar met roken - vooral omdat ik er altijd mee bezig was. Zo wierp ik in een vergadering altijd een blik op mijn horloge, om te kijken wanneer ik de volgende sigaret kon opsteken.” 

Remy rookte zijn laatste sigaret op een zonnige dag in de tuin, tijdens een barbecue met het gezin. “Ik zei toen: ‘Jongens, dit is mijn laatste sigaret.’ Ook om een stok achter de deur te hebben en het vol te houden. Dat is nu meer dan vijftien jaar geleden.” 

‘Dat rokerskuchje verdween gelukkig snel’

Een nieuw begin

Stoppen met roken heeft direct een positief effect op je lichaam. Binnen 48 uur is alle nicotine uit je lichaam en smaakt je eten al beter, aldus de verslavingsexperts van WeQuit. Ook Remy merkte direct de lichamelijke voordelen, al was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn: “Ik heb echt af moeten kicken. Zeker de eerste paar weken waren niet fijn. Toen de behoefte sleet, had ik nog wel last van de gewoonte. Effe naar dat rokershok bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk slijt ook dát en dan merk je de voordelen. Meer lucht en je voelt je fysiek beter. Dat rokerskuchje verdween gelukkig ook snel. Ik ging vrijer ademen en hield dingen langer vol.” 

Foto: Remy in zijn rokersperiode

De pleister er in één keer aftrekken

Stoppen is dus moeilijk. Gemiddeld lukt het een roker pas na zes pogingen om écht te stoppen. Bij WeQuit hebben ze veel ervaring met het succesvol begeleiden van stoppers en delen ze tips om het vol te houden. “Gebruik hulpmiddelen, zoek steun bij anderen en bereid je goed voor.” Als ervaringsdeskundige heeft Remy er ook één: “Doe het rigoureus en stop in één keer. En houd vol! Het geeft je later meer plezier en rust in je lichaam. Dat is je beloning.” 

[Bij Scildon stimuleren wij rokers om te stoppen. Met onze Scildon Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering bieden we klanten direct het scherpe niet-rokerstarief als ze aangeven binnen 9 maanden te stoppen met roken. Daarnaast bieden we ze ondersteuning bij het stoppen met WeQuit, de specialist in behandeling van rookverslavingen.] 

‘Deden we dat echt?’

De Hartstichting, het KWF en het Longfonds maken zich hard voor een rookvrije generatie in 2035. Kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. De ambitie is dat die generatie niet gaat roken. Als dat lukt is de kans groot dat zij vol verbazing terugkijken op hoeveel en waar er gerookt werd. Remy heeft dat nu ook zelf al: “Toen ik begon met werken, was het nog heel normaal om achter je bureau te roken. En ik weet nog goed dat we achterin het vliegtuig zaten te paffen, achter een gordijntje. Bizar eigenlijk, als je er zo over nadenkt.” 

Een leuke besparing

Zodra die laatste sigaret op is, levert dat niet alleen lichamelijke voordelen op. Je portemonnee wordt er ook beter van. Als je een pakje per dag rookte, bespaar je ruim € 300 per maand. Daar kan je veel leuke dingen mee doen - zoals een beleggingspotje starten. Bij Remy liep het anders: “Ik merkte het eigenlijk niet echt dat ik geld overhield. Het ging bij mij ook direct op aan eten, want dat ging ik meer doen. Ik ben veel meer gaan snoepen, ook omdat ik de afleiding wel nodig had. Gelukkig was dat tijdelijk.” 

Heb jij ook je laatste sigaret gerookt of stop je snel? Bekijk dan eens onze Scildon Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering en profiteer direct van het scherpe niet-rokerstarief

Geschreven door

Redactie

Redactie

ORVInterview