Zoeken

Corné van Zeijl - Update financiële markten

Geschreven door Corné van Zeijl in categorieën Opinie | Beleggen
22-10-2024

Corné van Zeijl, strateeg bij Cardano, geeft ieder kwartaal zijn opinie over de ontwikkelingen in de financiële markten en het rendement van een aantal van onze beleggingsfondsen. Lees hieronder zijn column.

Macro-economische ontwikkelingen

In het derde kwartaal van 2024 werd het grote verschil in economische groei tussen Europa en de Verenigde Staten meer en meer duidelijker. De economic surprise index, die aangeeft of de gepubliceerde economische cijfers meevallen of tegenvallen, is in de Verenigde Staten weer gestegen, terwijl deze in Europa laag blijft. Europa profiteert vooral van vrije economische handel, maar de toegenomen geopolitieke spanningen vormen een negatieve factor. Daarnaast wordt Europa geplaagd door veel regels, bureaucratie, hoge energiekosten en hoge loonkosten. Een goed voorbeeld hiervan is het recente vertrek van de Audi-fabriek uit Brussel naar Mexico. Een ander zorgpunt zijn de goedkope Chinese importen van elektrische auto’s en batterijen. Tegelijkertijd zijn Duitse auto’s in China minder in trek, omdat het bezit van een Duitse auto steeds minder status geeft. Ook in China zelf zijn de economische zorgen groot. Het land kampt met de naweeën van het barsten van de huizenbubbel, waardoor Chinese ondernemers en consumenten onzeker en terughoudend zijn om te investeren en te consumeren. Hier en daar zijn er zelfs loondalingen, wat werknemers extra onzeker maakt. Voor de aandelenmarkten is de Amerikaanse economie het belangrijkst, en daar blijft het crescendo gaan. Volgens een voorlopige schatting van de Atlanta Fed zal de economische groei in het derde kwartaal van dit jaar uitkomen op 3%.

"De toegenomen geopolitieke spanningen vormen een negatieve factor voor Europa, dat wordt geplaagd door regels, bureaucratie en hoge kosten"

Vastrentende markten

De obligatiemarkten hebben een uitstekend kwartaal achter de rug, mede dankzij gunstige inflatiecijfers en renteverlagingen door zowel de Fed als de ECB. De markt verwacht nog twee renteverlagingen van een kwart procent door beide centrale banken, wat heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de obligatierentes. Zo daalde de Duitse staatsrente van ruim 2,5% naar 2,1%. Dit was al met al een goed kwartaal voor obligatiebeleggers. Toch maken beleggers zich steeds meer zorgen over de staatsfinanciën van Frankrijk en Italië. Het renteverschil tussen Franse en Duitse staatsobligaties bereikte aan het einde van het kwartaal het hoogste niveau sinds de eurocrisis. Dit kwam aanvankelijk door de Franse verkiezingen eerder dit jaar en later door zorgen over de Franse staatsschuld. Zowel Frankrijk als Italië hebben plannen aangekondigd om de belastingen voor bedrijven te verhogen om de begrotingstekorten te verkleinen. Dit kan echter het ondernemingsklimaat verslechteren, wat op termijn kan leiden tot minder bedrijvigheid en dus minder belastinginkomsten. Frankrijk heeft al een belastingdruk van 46% en Italië van 43%, vergeleken met 28% in de Verenigde Staten.

"Het renteverschil tussen Franse en Duitse staatsobligaties bereikte het hoogste niveau sinds de eurocrisis."

Aandelenmarkten

Het afgelopen kwartaal was volatiel voor aandelen. Begin augustus en begin september was er een aanzienlijke correctie, maar uiteindelijk zijn de aandelenkoersen licht gestegen. De wereldaandelenindex (alle landen) steeg in het derde kwartaal van 2024, inclusief ontvangen dividenden, met 2,4%. De winsten van de onderliggende bedrijven bleven gelijk, waardoor de koers/winstverhouding van wereldwijde aandelen op 18 keer de verwachte winst staat. Historisch gezien is dit aan de hoge kant. De beste regio van het kwartaal was Emerging Markets, met een winst van 4,4%. Dit kwam vooral door een reeks monetaire maatregelen die de Chinese overheid heeft aangekondigd. Deze maatregelen zijn bedoeld om consumenten en bedrijven aan te moedigen meer te investeren en consumeren. Of deze maatregelen effectief zullen zijn, is nog de vraag. Het effect op de aandelenmarkt was echter indrukwekkend, met een sterke stijging van de koersen. De belangrijkste oorzaak was de grote verandering in het sentiment rond Chinese aandelen. Bijna iedereen was somber over de Chinese aandelenmarkt, maar toen er een positieve trigger kwam, stegen de koersen snel. Omdat China nog steeds het grootste land in deze regio is, trok het de hele Emerging Markets index omhoog.

"De belangrijkste oorzaak van de koersstijging was de grote verandering in het sentiment rond Chinese aandelen."

Vooruitzichten

Het komende kwartaal staat in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november. Vanwege de turbulentie bij de vorige verkiezingen bestaat de vrees dat de Republikeinen een eventuele nederlaag van Trump niet zullen accepteren. De optiemarkten houden rekening met flinke koersschommelingen rond de verkiezingsdatum. Het is te verwachten dat op 6 november nog niet direct duidelijk zal zijn wie de volgende president wordt.

Voor een actueel overzicht van onze fondsen en de rendementen, kijk op onze beleggingsfondsen pagina.

Geschreven door

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is vermogensbeheerder en beurscommentator. Hij werkt als strateeg bij Cardano. Elk kwartaal geeft hij zijn opinie over de ontwikkelingen in de financiële markten en het rendement van een aantal van onze beleggingsfondsen.
OpinieBeleggen