Zoeken

Corné van Zeijl: 'Trump en Duitse verkiezingen zorgen voor economische reuring, minder uitgaven en investeringen.'

Geschreven door Corné van Zeijl in categorieën Beleggen | Opinie
24-04-2025

Corné van Zeijl, strateeg bij Cardano, geeft ieder kwartaal zijn opinie over de ontwikkelingen in de financiële markten en het rendement van een aantal van onze beleggingsfondsen. Lees hieronder zijn column over het 1e kwartaal van 2025.

Update financiële markten

Macro-economische ontwikkelingen

Het eerste kwartaal van 2025 is tumultueus begonnen. Men vreesde dat president Trump in zijn tweede termijn een extremere koers zou gaan varen dan in zijn eerste, en dat lijkt inderdaad het geval. De voortdurende discussie over importtarieven zorgt voor onzekerheid bij bedrijven en consumenten. Onzekere consumenten geven minder geld uit, en onzekere bedrijven investeren minder. Hierdoor werden de verwachtingen voor de Amerikaanse economie snel naar beneden bijgesteld. Ook geopolitiek is er veel veranderd.

In Europa hebben we geleerd dat we op defensiegebied niet meer volledig kunnen vertrouwen op de Verenigde Staten. In Duitsland zijn er verkiezingen geweest. Hoewel de AfD veel stemmen heeft gewonnen, kunnen de SPD en de CDU/CSU toch een meerderheidskabinet vormen. Dit werd vroeger de GroKo (Grosse Koalition) genoemd, maar het is nu een nipte meerderheid. De regering heeft gebruik gemaakt van de oude stemverhoudingen om een groot stimuleringspakket door te voeren. De Schuldenbremse (de schuldenrem) is vrijwel buiten werking gesteld. Dit betekent een stimuleringspakket van maar liefst 900 miljard euro voor defensie en infrastructuur. Om dit door het parlement te krijgen, moesten verschillende partijen worden overgehaald. Daarom bestaat het eerste deel van het pakket uit voordelen voor de bevolking, zoals een pensioen voor moeders, lagere accijnzen op rode diesel en een lagere BTW voor restaurants. In totaal zorgt dit eerste pakket voor een lastenverlichting van 64 miljard euro.

Vastrentende markten

De Europese obligatiemarkten hebben door het loslaten van de Schuldenbremse een moeilijk kwartaal gehad. Als zelfs Duitsland de fiscale teugels laat vieren, wie blijft dan nog het stabiele anker in de eurozone? De noodzaak om de Europese defensie op te schalen leidde direct tot een hernieuwde discussie over eurobonds. Het is opvallend dat elke crisis wordt aangegrepen om dit instrument nieuw leven in te blazen, zoals we eerder zagen bij de coronacrisis. Hoewel de noodzaak om iets te doen duidelijk is, is de link met de financiering via eurobonds niet evident.

De rente op Europese obligaties is flink gestegen door de aanzienlijke uitgaven die Duitsland gaat doen. De rente op Duitse staatsobligaties (bunds) steeg van 2,4% naar 2,7%. In de Verenigde Staten daalde de rente juist, omdat de economische vooruitzichten daar verslechterden. Hierdoor hebben beleggers wel wat verdiend op Amerikaanse obligaties. De totale opbrengst, inclusief ontvangen rentecoupons, was 3,6%. Helaas is dit positieve rendement in Amerikaanse dollars, wat in euro’s resulteert in een klein verlies. Beleggers richtten hun aandacht op andere zaken, waardoor de problemen in Frankrijk minder opvielen. Dit leidde tot een daling van het renteverschil tussen Duitse en Franse 10-jarige obligaties van 0,8% naar 0,7%.

Aandelenmarkten

De aandelenmarkten hebben een bijzonder kwartaal achter de rug. Eind 2024 waren beleggers ervan overtuigd dat de Verenigde Staten opnieuw de rest van de wereld moeiteloos zou overtreffen. Maar het tegenovergestelde bleek waar. De Amerikaanse beurzen daalden flink, terwijl Europa bijvoorbeeld een sterk herstel liet zien. De Amerikaanse beurzen stonden onder druk door de verslechterende economische vooruitzichten. Minder economische groei betekent minder winst en lagere aandelenkoersen.

Daarnaast zorgde de bekendmaking van het DeepSeek AI-model voor een schok, vooral bij de Magnificent 7-aandelen. Deze grote technologiebedrijven hebben fors geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Op de lange termijn zouden deze enorme investeringen mogelijk minder winst opleveren dan beleggers aanvankelijk verwachtten. Op korte termijn zien we dit nog niet terug in de verwachte winsten, maar beleggers hebben de aandelenkoersen wel flink verlaagd. De waarderingen waren dan ook erg hoog. Gemiddeld schommelt de waardering van de M7-aandelen rond de 28 keer de verwachte winst. De hele Amerikaanse beurs staat eind maart op 20 keer de verwachte winst. Dit is historisch gezien nog steeds hoog, maar lager dan de ruim 22 keer eind 2024. In Europa steeg de waardering van 13 naar 14 keer de winst.

Vooruitzichten

Vorig kwartaal dachten we dat Trump en de Duitse verkiezingen de belangrijkste factoren zouden zijn, en dat bleek inderdaad zo te zijn. Voor het komende kwartaal is het belangrijk om te zien in hoeverre de plannen van Trump echt invloed zullen hebben op de Amerikaanse economie. Voor Europa is het van belang om te zien in hoeverre de mooie plannen over samenwerking en investeringen ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden.

Geschreven door

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is vermogensbeheerder en beurscommentator. Hij werkt als strateeg bij Cardano. Elk kwartaal geeft hij zijn opinie over de ontwikkelingen in de financiële markten en het rendement van een aantal van onze beleggingsfondsen.
BeleggenOpinie