5 vragen én antwoorden over een overlijdensrisicoverzekering
Het staat niet bekend als het leukste klusje ter wereld: een overlijdensrisicoverzekering kiezen. Oftewel een ORV. Laat staan om regelmatig te checken of deze up-to-date is. Daarom wil je vast ra-zend-snel antwoorden op vragen als: wat is het, wanneer heb ik 'm nodig en wat voor soort ORV past bij mij? Goed nieuws: we helpen je een handje met 5 simpele antwoorden!
5 vragen én antwoorden over een overlijdensrisicoverzekering
Wat is het verschil tussen een uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering (ORV)?
Heb je deze vraag? Dan ben je niet de enige :-). Beide verzekeringen hebben te maken met een overlijden. Maar een uitvaartverzekering sluit je af voor de kosten van je uitvaart. En met een ORV zorg je dat je nabestaanden een bepaald bedrag krijgen als je plotseling overlijdt. Hierdoor kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek gedeeltelijk of in één keer aflossen. Of een voogd de studiekosten voor je kinderen betalen. Een financieel vangnet voor mensen die je liefhebt, zeg maar.
Is een ORV verplicht? En wanneer heb ik 'm nodig?
Sinds 2018 is het bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie niet langer verplicht om een ORV af te sluiten. Maarrr.... de vraag is wat verstandig en nodig is. Een voorbeeld: heb je geen ORV om de (rest)schuld van jouw hypotheek af te lossen? Dan moeten je nabestaanden deze schuld zelf aflossen. Als zij dat niet kunnen, moeten ze het huis mogelijk verkopen. En dat heeft impact! Denk daar dus goed over na of vraag het aan je adviseur. Sommige hypotheekverstrekkers eisen wel dat je er een afsluit, afhankelijk van hun voorwaarden.
We merken overigens dat veel mensen alleen bij een hypotheek aan een ORV denken, maar deze verzekering kan net zo belangrijk zijn voor andere lasten. Denk bijvoorbeeld aan:
- De huur
- Vaste laste of verzekeringen
- Kinderopvang of studiekosten
- Wegvallende alimentatiekosten
- Erfbelasting afdekken
Wat voor soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?
Er zijn verschillende smaken. Zo hebben wij de:
Tip: laat je adviseren door een financieel adviseur. Deze weet precies wat de verschillen zijn!
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?
Dat hangt af van verschillende keuzes en factoren. Denk aan je leeftijd, de hoogte van het verzekerde bedrag, de looptijd en de verzekeringsvorm. Feit is dat de premie voor een ORV de laatste jaren sterk gedaald is: je hebt een ORV al vanaf 5 euro per maand.
En wist je dat je gezondheid en levensstijl ook invloed kán hebben op je premie? Rokers betalen bijvoorbeeld een hoger tarief dan niet-rokers. We bieden wel als enige verzekeraar een speciale regeling: sluit je de Scildon Lifestyle ORV af én stop je binnen negen maanden met roken? Dan betaal je als nieuwe klant direct hetzelfde tarief als niet-rokers. Ontdek meer over deze regeling.
Wat is het voordeel van kruislings afsluiten van een ORV?
Jij en je partner kunnen een ORV in bepaalde situaties kruislings afsluiten. Dan sluiten jullie de verzekering op elkaars leven af. Dit heeft fiscale voordelen. Het grootste voordeel is het voorkomen van erfbelasting. Doe je dit niet kruislings? Dan ziet de Belastingdienst de uitkering als erfenis en betaal je er vaak wél erfbelasting over. Kruislings kan bijvoorbeeld als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, of samenwoont en verder geen afspraken hebt gemaakt. Dit moet je samen wel goed vastleggen. Tip: vraag advies aan een financieel adviseur!