Zoeken

3 gewetensvragen voor een overlijdensrisicoverzekering

Geschreven door Amke Durville in categorieën ORV | Tips & Advies
19-12-2024

Vraag je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan? Dan kies je zelf wie je begunstigden zijn en wat de gewenste hoogte van het verzekerde bedrag is. Ook beantwoord je vragen over je gezondheid, levensstijl en hobby's. Maar wat maakt dat eigenlijk uit? En wat zijn de gevolgen als je niet eerlijk bent? We pakken drie van die gewetensvragen beet!

Wat is een ORV?

Goed om eerst te weten. Met een ORV zorg je ervoor dat je nabestaanden een bepaald bedrag krijgen als je plotseling overlijdt. Hierdoor kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek betalen, of een voogd de studiekosten voor je kind. Om een ORV aan te vragen, vul je een vragenlijst in. Daar staan ook vragen bij over je gezondheid.  

Scildon heeft een eigen medisch team dat de gezondheidsverklaringen beoordeelt. Gunstig! Want zo kunnen we maatwerk leveren als een automatische acceptatie niet mogelijk is. Meer weten? Lees het interview met Hetty  

3 Gewetensvragen

Rook je, drink je of gebruik je harddrugs?

Deze vragen komen langs op een gezondheidsverklaring voor een ORV. Waarom? Nou, het heeft alles te maken risico's. Levensverzekeraars werken met een ‘oversterftecijfer’: dit zegt iets over de kans op overlijden náást de normale levensverwachting op basis van leeftijd en geslacht. Zo kijken ze ook naar je levensstijl - want zaken als roken, drinken en drugsgebruik verhogen het risico. Er zijn wel verschillen. Statistieken wijzen bijvoorbeeld uit dat het overlijdensrisico onder drugsgebruikers vaak hoger is dan onder mensen die af en toe alcohol drinken. Dit wordt zorgvuldig gewogen. Sommige mensen twijfelen: ben ik een roker als ik alleen op feestjes rook? Voor verzekeraars wel!  

En dan die prangende vraag: wat als je niet eerlijk bent? Bijvoorbeeld over roken. Als blijkt dat dit de oorzaak is van je overlijden, dan krijgen je nabestaanden niets of slechts een deel van het verzekerde bedrag. Twijfelen we? Dan laten we het toetsen door de Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens.  

Wat is jouw hobby en werk?

Misschien denk je: wat maakt dát nou uit? In veel gevallen weinig. Maar bij een risicovolle sport of een ‘gevaarlijk’ beroep, maakt het wel degelijk uit. Ook dit heeft te maken met het risico op overlijden. Tennis je? Dan is de kans veel kleiner dat er iets naars gebeurt, dan wanneer je een Formule 1 coureur bent. Ook maakt het uit of je de zee trotseert als zeevaarder, of achter een bureau zit op kantoor. 

Korte toelichting: als er veel overlijdensgevallen zijn, moet een levensverzekeraar vaker uitkeren. Dat brengt hogere kosten met zich mee. Die kosten verrekenen verzekeraars in de premies, zodat het verzekeringssysteem financieel gezond blijft en ze toekomstige uitkeringen kunnen garanderen. 

Ben je dood meer waard dan levend?

Dit lijkt een rare, confronterende vraag. Confronterend is het zeker, maar raar niet. Want het verzekerde bedrag moet wel redelijk zijn. Zo moet het in verhouding staan met het inkomen en de financiële situatie van de verzekerde. Verzekeraars kijken bijvoorbeeld naar het financiële belang van de verzekerde, het inkomensverlies en financiële verplichtingen als hypotheken en alimentatiekosten. 

Stel jij hebt een inkomen van 30.000 euro per jaar. Dan roept het vragen op als je verzekerde bedrag een miljoen is. Dan gaan verzekeraars de gegronde reden nader onderzoeken. Het kan bijvoorbeeld een teken zijn van fraude, zoals een financieel motief voor overlijden. Of oververzekering waardoor een klant een onredelijke hoge premie heeft, zonder zich daar bewust van te zijn. Dus ook voor jou houden we dit soort zaken goed in de gaten! En vraag vooral advies aan een financieel adviseur, die kent jouw situatie en kan daarom goed het benodigde bedrag bepalen.  

Welke ORV past bij jou?

Er zijn verschillende smaken. Zo hebben wij de: 

Tip: laat je adviseren door een financieel adviseur. Deze weet precies wat de verschillen zijn! 

Geschreven door

Amke Durville

Amke Durville

ORVTips & Advies